Emma napja van. | 2024.04.19

Latorcai János: a közép-európai országok gyors és adekvát választ tudnak adni az Európában felmerülő problémákra 

2016-09-07 13:43:37

A közép-európai országok történelmi tapasztalataik révén gyors és adekvát választ tudnak adni az Európában felmerülő problémákra - jelentette ki Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke szerdán a 26. krynicai nemzetközi gazdasági fórum egyik panelbeszélgetésén.

    Latorcai János a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) parlamenti elnökeivel együtt részt vett egy, a nemzeti parlamentek és az Európai Unió viszonyáról szóló beszélgetésen.
    Mint elmondta, az EU eddig nem tudott megfelelő választ adni az őt érő válságokra. A közép-európai térség viszont "több radikális változást és társadalmi átalakulást szenvedett el" történelme során, így a felmerülő problémákra "gyorsabban és talán adekvátabb módon tud válaszolni".
    Arra a lengyel javaslatra utalva, amely szerint létre lehetne hozni a V4-ek közös parlamenti fórumát, Latorcai János elmondta: Magyarország maximálisan támogatta ezt, de először egységes álláspontot kell kialakítani a visegrádi csoporton belül. A magyar politikus a visegrádi együttműködés rugalmasabbá tételét, a gyakori informális találkozók szervezését tartotta fontosnak.
    Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke a panelbeszélgetés elején elmondta: a résztvevők között felmerült a közös visegrádi parlament létrehozásának kérdése, amit a jelenlévők közül senki sem vetett el, de egyelőre "nyitott témaként" kezelik.
    Andrej Danko szlovák házelnök az összes uniós parlament egyeztetéseit nevezte kívánatosnak. Aláhúzta annak fontosságát, hogy az uniós tagállamok nemcsak kormányszinten - az Európai Tanács csúcstalálkozóin - hanem a nemzeti parlamentek szintjén is egyeztessenek. Bejelentette: a szlovák uniós elnökség keretében október 6-án Pozsonyban megrendezik az uniós parlamentek informális találkozóját.
    Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke úgy vélte: a V4 a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését kezdeményezhetné az Európai Unióban. Ennek egyik eleme az úgynevezett "piros lap eljárás" lehetne: az európai nemzeti parlamentek megvétózhatnák az új uniós irányelvek elfogadását. Ehhez pedig a parlamentek több mint felének elutasító döntése lenne szükséges.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó