Emma napja van. | 2024.04.19

Kreml: Putyin kész találkozni Porosenkóval

2016-09-07 12:36:41

 

Noha ilyen kétoldalú találkozót a közeljövőre nem terveztek, Vlagyimir Putyin orosz elnök szükség esetén kész arra, hogy találkozzon ukrán hivatali partnerével, Petro Porosenkóval - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

 

    Peszkov emlékeztetett arra, hogy Putyin a G20-csoport Kínában megtartott csúcstalálkozóján kijelentette: az ukrajnai konfliktus lezárását célzó minszki megállapodások végrehajtásának biztosítása érdekében, szükség esetén, kész az ilyen kapcsolatfelvételre.
    Az orosz elnöki hivatal szóvivője ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a találkozó létrejöttéhez "be kell érniük a szükséges feltételeknek", és el kell végezni a szükséges "házi feladatot".
    Peszkov kérdésre válaszolva nem tudta felidézni, hogy mikor beszélt utoljára egymással telefonon Putyin és Porosenko, de elmondta, hogy az még "a krími diverzió" előtt történt.
    Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én jelentette be, hogy ukrán katonai diverzánsakciókat akadályozott meg a Krímben.
    A szóvivő szerint a kétoldalú kapcsolatok aktuális ügyeit a két ország a nagykövetségein keresztül intézi. Peszkov nem tudta megmondani, hogy történt-e elmozdulás a kijevi orosz nagykövet kinevezésének ügyében.
    Az ukrajnai válság miatt bevezetett amerikai gazdasági szankciók által sújtott orosz személyek és vállalatok körének legújabb kibővítésével kapcsolatban kijelentette, hogy a lépés nem áll összhangban azzal a Moszkva és Washington közötti lehetséges együttműködéssel, amelyről a hangcsoui G20-csúcson egyeztetett Putyin Barack Obama amerikai elnökkel. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági büntetőintézkedések ügyében Oroszország továbbra is ragaszkodik a kölcsönösség elvéhez.
    Peszkov közölte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök oroszországi találkozója nem szerepel napirenden. Abbász előző nap Varsóban szólt arról, hogy pénteken Moszkvában szándékozott találkozni Netanjahuval.
    A Kreml szóvivője emlékeztetett rá, hogy Mihail Bogdanov közel-keleti és afrikai ügyekben illetékes elnöki különmegbízott nemrégiben járt a régióban, és kapcsolatban áll a felekkel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó