Emma napja van. | 2024.04.19

Új rendezési menetrendet terjesztett elő Londonban a szíriai ellenzék

2016-09-07 12:13:57

 

Új rendezési menetrendet terjesztett elő szerdán Londonban a legnagyobb szíriai ellenzéki tárgyalócsoport.

 

    A Tárgyalási Főbizottság (High Negotiations Committee, HNC) nevű szerveződés Boris Johnson brit külügyminiszter meghívására Londonban tartott értekezletet. A HNC koordinátora, Rijád Hidzsáb a rendezvényen közölte: a menetrend alapján hat hónapi tárgyalási időszak következne Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya és az ellenzék között, és ebben az időszakban teljes tűzszünetet hirdetnének a szembenálló felek.
    A tárgyalási szakasz lezárultával másfél évre átmeneti kormányzó testület venné át Szíria irányítását. E kormányzati szervezetben az ellenzék és a jelenlegi rezsim képviselői is helyet kapnának, ám Aszadnak még az átmeneti kormány megalakulása előtt távoznia kell tisztségéből. A 18 havi átmeneti kormányzás után választásokat tartanának Szíriában.
    Hidzsáb a tervezetet ismertető sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Oroszország és az Egyesült Államok kétoldalú egyezségre jut a szíriai rendezés valamilyen formájáról, de az jelentősen különböznék a HNC által kidolgozott menetrendtől, akkor azt a szíriai ellenzék nem fogadja el.
    Boris Johnson a The Times című konzervatív brit napilapnak írt, szerdán megjelent cikkében viszont úgy vélekedett, hogy "még mindig van esély" a szíriai ellenzék tárgyalócsoportja által Londonba hozott rendezési elképzelés megvalósítására. A brit külügyminiszter szerint ha az amerikaiak és az oroszok együttes erőfeszítéssel tűzszünetet tudnak elérni Szíriában, akkor újrakezdődhetnek az elakadt genfi béketárgyalások.
    Johnson szerint "még az oroszok is elfogadják", hogy politikai átmenetre van szükség Szíriában. Oroszország azonban katonai erejét felhasználva tartja hatalmon Aszadot, és amikor azt kérik tőlük, hogy adjanak magyarázatot erre a "láthatóan védhetetlen magatartásukra", makacsul csak azt ismételgetik, hogy mi következne Szíriában Aszad után.
    Irakban a Nyugat valóban teljes kudarcot vallott, mert nem készült fel a Huszein-rezsim eltávolításának következményeire, és ennek káosz lett az eredménye. Szíria azonban két okból is különbözik Iraktól: Aszad egyrészt korántsem olyan erős helyzetű vezető, mint Szaddám Huszein iraki elnök volt, másrészt pedig Irakkal ellentétben az Aszad-rezsimnek van alternatívája, egy olyan ellenzéki csoportosulás formájában, amely tudja, hogy a fennálló államstruktúrákat nem lehet csak úgy félresöpörni.
    Ez volt az Irakban elkövetett hibák egyike, de ez Szíriában nem fog megismétlődni - írta szerdai cikkében a brit külügyminiszter.