Emma napja van. | 2024.04.19

A török-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Varga Mihály

2016-09-06 20:12:00

 

A török gazdaság erőteljesen fejlődött az elmúlt években, ezért is fontos Magyarország számára, hogy kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat ápoljon Törökországgal - jelentette ki Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszter, amikor hivatalában fogadta Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettest. 

 

    Varga Mihály a találkozót követően elmondta: a Magyarország és Törökország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését mindkét ország kormánya kiemelten támogatja. A tárcavezető rámutatott: a kiegyensúlyozott együttműködést szolgálja a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a beruházások kölcsönös ösztönzéséről és védelméről szóló korábbi megállapodás.
    Törökország a balkáni térségben Magyarország egyik legjelentősebb kereskedelmi partnerének számít - közölte a szakminiszter. Orbán Viktor miniszterelnök 2013-as törökországi látogatása során Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnökkel azt a középtávú célt tűzte ki, hogy az éves kereskedelmi forgalom elérje az ötmilliárd forintot - emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve, hogy a jelenlegi forgalom hárommilliárd forint körüli, így van még tere a fejlődésnek. 
    A nemzetgazdasági tárca vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy számos területen kiaknázatlanok az együttműködés lehetőségei, első helyen említve a mezőgazdaságot, különös tekintettel az élőállat-szállításra. 
    Az energetikán belül a villamosipari beruházásokat, a biomassza-előállítást és a nukleáris termelés területén szerzett magyar tapasztalatok átadását említette a miniszter. Hozzátette: további kooperáció képzelhető el a víztisztítási, a szennyvízelvezetési, valamint az árvízvédelmi ágazatban is.
    A magyar gazdaság stabilitása fontos tőkevonzó erő - emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: közel hatszáz török cég működik ma Magyarországon, amelyek több ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Több magyar cég is megvetette már a lábát Törökországban - emlékeztetett Varga Mihály kiemelve, hogy a vállalatok többsége informatikai beruházásokban érdekelt, illetve szerepet kaptak török tej- és nyomdaipari fejlesztésekben, valamint szennyvíztisztítási programban is. A török fél jelezte, hogy kiemelten figyelik a magyar befektetéseket, támogató üzleti környezettel és kedvezményekkel segítik azokat.
    A megbeszélésen a turisztikai együttműködés lehetőségeit is számba vették - szögezte le Varga Mihály. Elmondta, hogy mindkét ország forgalmát élénkítik az egyre bővülő légi kapcsolatok, a török szállodaipari fejlesztések pedig a hazai turizmus fellendítését szolgálják. A Gül Baba-türbe felújításának sikeres befejezését követően a következő közös projekt a Király fürdő felújítása lehetne - vetette a fel a nemzetgazdasági tárca vezetője.