Tivadar napja van. | 2024.04.20

Osztrák államfőválasztás - Számos hibásan legyártott szavazócédula készült

2016-09-05 14:16:06

 

Számos hibásan gyártott szavazócédula készült az osztrák elnökválasztás októberi másodikai, megismételt második fordulójára - jelentette be az osztrák belügyminisztérium hétfőn és elrendelte a szelvények felülvizsgálatát.

 

    Eddig 1,5 millió szavazólapot küldtek ki azoknak, akik várhatóan nem a lakhelyüknek megfelelő szavazóhelységben adják majd le voksukat.
    A belügyminisztérium közlése szerint minden településen "rendszerezetten, de legalább szúrópróbaszerűen" megvizsgálják majd szavazólapokat.
    Pénteken Vorarlberg tartományból érkezett hibás szelvényekről bejelentés. A felső-ausztriai Vöcklabruck településen gyártott borítékok ragasztása volt rossz, ezért fennállt a veszélye, hogy a szavazólapok kicsúszhatnak a borítékból.
    A belügyminisztérium szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint az alsó-ausztriai Amstetten járásban bukkantak továbbá olyan szelvényekre, amelyek sérült borítékokban voltak.
    Wolfgang Sobotka belügyminiszter hétfőn kizárta annak lehetőségét, hogy az ügy miatt elhalasztanák a voksolást.
    A belügyminisztérium információs telefonvonalat hozott létre, hogy a hibás szavazólapokkal kapcsolatos teendőkről felvilágosítást adjon a választópolgároknak.
    Az államfőválasztás megismételt második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tartják. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.
    Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.