Tivadar napja van. | 2024.04.20

Öt év után búcsúszik a londoni Viktória és Albert Múzeum igazgatója

2016-09-05 14:08:41

 

Öt év után leköszön posztjáról Martin Roth, a londoni Viktória és Albert Múzeum igazgatója, akinek hivatali ideje alatt az év múzeumává választották az intézményt és látogatói rekord is született; a német származású szakember azonban nagyon aggódik a jövő miatt a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredményének fényében.

 

    Roth a BBC-nek nyilatkozva júliusban azt mondta, a népszavazást követően a múzeum potenciális támogatói levélben "kérték a tervek befagyasztását" - írta a BBC News.
    A június végi referendumot megelőzően a német Deutsche Welle rádiónak adott interjújában kifejtette, hogy a második világháború után felnevelkedett német állampolgárként mindig is a "béke szinonimájaként" tekintett Európára.
    "A kimaradás valamiből mindig kulturális korlátok felhúzását jelenti, ami aggaszt engem" - fogalmazott Roth, aki 2011 szeptemberében érkezett a londoni múzeumba, korábban a drezdai állami művészeti gyűjtemények főigazgatója volt.
    A Viktória és Albert Múzeumot tavaly rekordot jelentő 3,9 millióan keresték fel és az intézmény lett idén az év múzeuma Nagy-Britanniában. Az Art Fund művészeti alapítvány elismerése a világ legnagyobb pénzjutalommal járó - 100 ezer font - múzeumi és Nagy-Britannia legjelentősebb művészeti díja.
    Roth igazgatósága alatt számos kiállítótermet renováltak, várhatóan jövőre fejeződnek be a kibővítési munkálatok és egy fiókintézmény is nyílik 2018-ban Dundee-ban.
    A hétvégétől látogatható a múzeum új, az 1960-as éveknek szentelt tárlata, és az intézmény nemrég bejelentette, hogy a nagysikerű David Bowie-, és Alexander McQueen-tárlatai után egy Pink Floydnak szentelt kiállítással is készül.
    A múzeum szerint Roth a jövőben családjának és különböző nemzetközi kulturális tevékenységeknek szeretné szentelni az idejét.