Emma napja van. | 2024.04.19

Angela Merkel: vissza kell szerezni a választók bizalmát

2016-09-05 13:24:17

 

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott törvényhozási választás eredménye csalódást keltő, és azt üzeni, hogy a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) vissza kell szereznie a választók bizalmát - mondta hétfőn Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

 

    A kínai Hangcsouban, a G20-csoport csúcstalálkozója után tartott tájékoztatóján Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) jó munkát végeztek a tartományban, de a CDU nem tudta "learatni a munka gyümölcsét", mert a kampányra "rátelepedett" az országos politika, főleg a menekültkérdés.
    A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy nagyon elégedetlen a CDU eredményével, amelyben "természetesen van szerepe a menekültpolitikának". 
    Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia "mindenkinek, elsősorban nekem" - mondta Angela Merkel.
    A bizalmat csak akkor lehet visszaszerezni, ha "megmutatjuk, hogy megoldjuk a gondokat", méghozzá nemcsak a menekültügy, hanem a gazdaság és a társadalom területén is - tette hozzá.
    Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott "alapvető döntések" helyesek voltak, így indokolt volt az EU-Törökország megállapodás megkötése az "illegális migráció leállítása" és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.
    Ezt a munkát folytatni kell, a bizalom visszaszerzéséhez kulcsfontosságú lesz a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítése és a Németországban védelemre jogosult menekültek integrációja - emelte ki Angela Merkel
    Peter Tauber, a CDU főtitkára Berlinben a párt elnökségének ülése után keserűnek nevezte a választási eredményt, és úgy vélte, jó ideig eltarthat, mire a menekültügyben tett intézkedések hatása mindenütt érezhető lesz, és visszaszerzik a pártnak hátat fordító választók bizalmát.
    Angela Merkel lehetséges jövőbeni szerepével kapcsolatban Tauber hangsúlyozta, hogy a kancellár "sok válságból kivezette már az országot", és a CDU bázisa azzal számol, hogy ez továbbra is így lesz.
    A főtitkár egyben kiállt az SPD-vel Mecklenburg-Elő-Pomerániában kezdett kormányzati együttműködés folytatása mellett.
    A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről ismét élesen bírálták Angela Merkelt. A párt egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek "fel kell ébresztenie" a CDU/CSU pártszövetséget. 
    Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely "nem vesz tudomást az emberek hangulatáról", ezért "irányváltás kell Berlinben" - mondta.
    A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a mecklenburg-elő-pomerániai eredményt, és hangsúlyozta: "végre meg kell hozni a szükséges döntéseket", vagyis be kell vezetni a évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását, ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Maghreb-térség államaira, és javítani kell a Németországban maradók integrációját.
    Peter Tauber a CDU nevében ismét elutasította a felső határ bevezetésére irányuló követelést. Úgy vélte, hogy a menedékkérők számának csökkenése miatt ennek a kérdésnek nemigen van jelentősége, és a vita róla nem termékeny, nem viszi előre az országot.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó