Andrea napja van. | 2024.04.18

Garantiqa: kedvelik a magyar cégek a rugalmas munkaidőt

2016-09-04 11:36:18

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások 50, illetve 45 százaléka alkalmazza a rugalmas munkaidőt az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák közül, a részmunkaidős megoldás a kisvállalkozások 61 százalékánál fordul elő, a mikrovállalkozásoknak pedig a 22 százaléka él ezzel a lehetőséggel - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából a KutatóPont által készült kutatásból.

    A felmérés alapján - amely 500 mikro-, kis- és középvállalkozás részvételével készült - a megkérdezett mikro- és kisvállalkozásoknak a 78, illetve 63 százaléka tartja hasznosnak a rugalmas munkaidőt. Az otthonról végezhető munka nem terjedt el a mikro- és kisvállalkozások körében, ennek a foglalkoztatási formának az aránya mindössze 8, illetve 7 százalékot ér el.
    A mikrovállalkozások szinte egyáltalán nem szoktak munkaerőt kölcsönözni, a kisvállalkozásoknak mintegy hatoda alkalmazza ezt. Jelentős azoknak a vállalkozásoknak a tábora, amelyek egyáltalán nem tartják hasznosnak a munkaerő-kölcsönzést: a mikrovállalkozásoknál 56 százalék, a kisvállalkozásoknál pedig 48 százalék ennek az aránya.
    A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a garanciacég készfizető kezességvállalásával javul a társaságok hitelhez jutása, a finanszírozott fejlesztések saját forrásokat szabadítanak fel, így a bérek racionális fejlesztésére nyílhat lehetőség. A fejlesztések nemcsak forrásokat, hanem új ismeretek, kompetenciák bevonását teszik szükségessé. A mikro- és kisvállalkozások méretükből fakadóan nyitottak a rugalmas foglalkoztatásra, számukra sok esetben a lényeg a friss ismeretek megfizethető alkalmazása, amely megalapozza a további fejlődésüket - derül ki a kutatásból.
    A magyar vállalkozások hitelhez jutását kezességvállalási konstrukciókkal segítő Garantiqa Zrt. szolgáltatásai iránt egyre nagyobb a kereslet. A társaság tavaly 14 százalékkal 366 milliárd forintra növelte a kezességvállalási portfólióját és az idén is kétszámjegyű növekedésre számítanak - közölték.