Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rekordszinten a Scania féléves árbevétele

2016-09-01 20:20:00

 

A svéd Scania haszongépjármű gyártó értékesítési árbevétele rekordot döntött, 50,1 milliárd svéd korona (1622 milliárd forint) volt az első fél évben, 7 százalékkal több az egyévvel korábbinál.

 

    A cég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fél évben 1,35 milliárd svéd korona volt az üzemi eredmény, amelyet 3,8 milliárd svéd koronával gyengített az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálata miatt képzett céltartalék.
    A cég rendelésállomány 5 százalékkal nőtt, a leszállított mennyiség 9 százalékkal emelkedett. 
    Henrik Henriksson, a Scania elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a nagyobb volumenű európai járműértékesítés és a szolgáltatások növekvő árbevétele kedvező hatással volt a féléves eredményre, míg a valutaárfolyamok alakulása, továbbá a Latin-Amerikába irányuló szállítások csökkenése negatívan befolyásolta azt. 
    A Scania piaci részesedése Európában 2016 első felében 17,1 százalékot ért el a 2015-ös 17,2 százalékhoz
képest. Európában a járművek lecserélése iránti igény és a gazdasági helyzet továbbra is kedvezően hat a tehergépkocsik keresletére. Latin-Amerikában azonban folytatódott a gyenge gazdasági teljesítmény, elsősorban Brazíliában. Az eurázsiai térséget tekintve úgy tűnik, hogy Oroszország már elérte a mélypontot. Mindazonáltal Brazíliában és Oroszországban továbbra is bizonytalanok a kilátások. 
    Az autóbuszok szegmensében kedvező a keresleti trend, főként a jelentős mexikói és iráni megrendeléseknek köszönhetően. A motorokat illetően minden régióban csökken a kereslet - közölte a cég.