Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elkezdődött a szarvasbőgés a Gemencben

2016-09-01 18:21:00

 

Elkezdődött a szarvasbőgés a gímszarvasállományáról híres gemenci erdőben, ahol két hétvégén a természetbarátok erdei vasúttal és lovas fogattal is kirándulásokat tehetnek.

 

    A Gemenc Zrt. szeptember 2-án és 3-án, illetve 9-én és 10-én szervezi meg hagyományos szarvasbőgés-hallgató túráját. A négyórás programok a Pörbölyi Ökoturisztikai Centrumtól, illetve a Gemenc keselyűsi fogadóközpontjától indulnak; Pörbölyről nemcsak vasúttal, hanem lovas fogattal is meg lehet közelíteni a szarvasbőgés helyszíneit - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.
    A szervezők túravezetőkkel várják az érdeklődőket, akik a Gímvallatás elnevezésű programon hullajtott agancsok bemutatóját, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét is megnézhetik. Szeptember 2-án a gyerekeknek az erdei vasút Lassi megállójánál kézműves foglalkozásokat tartanak, a szeptember 3-ai programot szekszárdi borokat és gemenci vadas menüt kínáló vacsorával kötik össze.
    A gímbikák bőgésének időszaka általában augusztus utolsó hetében kezdődik, és szeptember 20-ig tart, az időszakot azonban befolyásolhatja az időjárás. Idén már augusztus 10-én is lehetett elvétve hallani a szarvasok bőgését - mondta Csontos Péter, a zrt. turisztikai és marketing osztályának vezetője. A bikák a bőgés elején helyet keresve vándorolnak, majd egy-egy rétet foglalnak el; most még a gemenci erdő különböző részein lehet hallani a párosodásra készülő hímek jellegzetes hangját. Később a Nyári legelőn, illetve a Bárkarakodó réten általában jól hallható a bőgés.
    A Gemenc húsz és fél ezer hektáros területén mintegy ezer gímszarvas él, ebben az időszakban több száz bika bőgésétől hangos az ártéri erdő - tette hozzá.