Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kerék-Bárczy Szabolcs kilépett a DK-ból

2016-09-01 17:47:00

 

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtöki elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból - közölte az ellenzéki párt az MTI-vel.

 

    A közlemény indoklást nem tartalmazott.
    Az MTI-nek DK-hoz közel álló források nevük elhallgatását kérve úgy nyilatkoztak, hogy az utóbbi időszakban "emberi és politikusi nézeteltérések" is előfordultak a politikus és a párt között.
    Emellett csütörtökön a 168 óra.hu megjelentette Kerék-Bárczy Szabolcs egy olyan írását, amelyben az ellenzéket és azon belül a DK-t is bírálja. Az MTI információi szerint a cikk nyilvánosságra hozataláról nem egyeztetett a párt vezetésével, a csütörtöki elnökségi ülésen ezért arra szólították fel, hogy fontolja meg a lemondását. Kerék-Bárczy Szabolcs ezt követően az ülésen jelentette be, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból.
    Kerék-Bárczy Szabolcs a 168ora.hu-n olvasható, Paradigmaváltást! című írásában a többi között patthelyzetnek ítélte, hogy bár 2014-ben az összefogás bebizonyította, elégtelen a válság legyőzésére és a hídépítésre, ma lényegében ugyanazok a szereplők vannak porondon. 
    Kijelentette: megbukott a DK stratégiája, hogy úgy váljon vezető kormányváltó erővé, hogy először a baloldalon veszi át az elsőséget, majd ezt követően nyit középre a majdani választási győzelem reményében és érdekében.
    Szerinte pártja szétforgácsolta az energiáját, és már egyre több tagjukban merül fel: egy sor kérdés, amellyel stratégiai és szervezeti szinten foglalkoznak, korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőjük képviselői helyhez jusson. Megjegyezte azt is: a mai helyzetben pusztán néhány tucat személy politikai pozíciójának biztosítása pénzpocsékolás, sőt erkölcsi visszaélés a közjavakkal.
    A politikus ezért azt javasolja pártjának: legyenek újra "koalíció", amely a mérsékelt demokraták teljes táborát megszólítja. Megfogalmazta azt is: "mondjuk ki, hogy nem alternatíva számunkra egy ellenzéki DK a következő országgyűlési választás után, és vállaljuk a felelősséget a végeredményért. Rögzítsük, hogy ha nem nyer valamilyen szerkezetben a mai DK-t is magában foglaló ellenzék a következő választáson, akkor az országos elnökség azon tagjai, akik mandátumot szereznek, lemondanak arról, és nem foglalják el képviselői helyüket".