Gedeon napja van. | 2024.03.28

30 színház várja különleges programokkal a közönséget

2016-09-01 17:17:00

 

Harminc fővárosi színház várja különleges programokkal a közönséget szeptember 17-én, a Színházak éjszakáján, amelynek eseményei a korábbi évekhez hasonlóan egyetlen karszalaggal látogathatók.

 

    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a színházi évadot megnyitó programsorozaton a nézők kulisszatitkokat ismerhetnek meg és új helyszíneket fedezhetnek fel, oly módon nyerhetnek betekintést a színház világába, ahogy évad közben nincs lehetőségük.
    Kiemelte, hogy az idén az esélyegyenlőségre szeretnék felhívni a figyelmet: több színház audionarrációval, akadálymentes járatokkal, jeltolmácsolással készül. Az eseményen részt vesz a Baltazár Színház is, amely fogyatékossággal élőkkel együtt hoz létre előadásokat.
    Komáromi György, a Színházak éjszakája projektvezetője elmondta, hogy a fővárosi színigazgatók kezdeményezése nyomán öt éve megvalósuló rendezvény fő támogatója az idén is Budapest Főváros Önkormányzata. Kezdetben 13 fővárosi színház vett részt az eseményen, az idén pedig már 30 színház csatlakozott - hangsúlyozta.
    Hozzátette, hogy idén a játék és szenvedély hívószavakkal várják a nézőket a Színházak éjszakáján, amelyhez több vidéki színház, köztük Nyíregyháza, Miskolc és Debrecen teátruma is csatlakozott.
    A rendezvényre eddig 2900 karszalag kelt el elővételben, és a szervezők reményei szerint meg fogják haladni a tavalyi 8600-as jegyeladást. Egy néző általában 2-3 helyszínre jut el, tehát az idén várhatóan 20 ezer feletti lesz a színházlátogatások száma - tette hozzá Komáromi György.
    A sajtótájékoztatót flipperversennyel zárták, amelyen az első helyet a Katona József Színház, a másodikat a Karinthy Színház, a harmadikat pedig az Örkény Színház szerezte meg. A pénzdíjakat - 180, 150, illetve 120 ezer forintot -  a színházak esélyegyenlőségi fejlesztésekre, akadálymentesítésre, audionarrációra és jeltolmácsolásra fordítják majd.
    A csütörtökön nyilvánosságra hozott program szerint a Színházak éjszakáján több mint 200 programmal várják délelőtt 11 órától hajnalig a közönséget a színházak. Lesz bábjáték, impro-maraton, táncóra, színpadtechnika-show, szabadegyetem, szerepcsere, felolvasószínház, playback-színház és nyílt próba. Bevezetik a nézőket a színházak rejtett zugaiba, beszélgetnek velük, a társulatok tagjai rövid jeleneteket, különleges színpadi produkciókat mutatnak be.
    A kezdeményezéshez az idén csatlakozott a Baltazár Színház, az RS9, a Sanyi és Aranka Színház, a Turay Ida Színház, a Momentán Társulat, valamint a Vidám Színpad. Mellettük a Színházak éjszakáján idén is részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Budapest Bábszínház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pesti Magyar Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, az Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.
    A rendezvényről további információ a szinhazakejszakaja.hu oldalon érhető el.