Gedeon napja van. | 2024.03.28

A munkaerőhiány sokat lendített a munkaerő-kölcsönzési piacon is

2016-09-01 09:48:01

 

Csaknem 20 százalékkal, 125 ezerre nőtt a munkaerő-kölcsönzőkkel munkajogi kapcsolatban álló munkavállalók száma 2015-ben, a Trenkwalder személyzeti szolgáltató cég tapasztalatai szerint már nemcsak szezonális munkákra, hanem a munkaerőhiány miatt kieső munkaerő pótlására is gyakrabban kölcsönöznek a cégek.

 

    Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint tavaly a kölcsönzött munkaerő 19 százalékát át is vették saját állományba.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikáit idézve kifejtik, hogy a munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma: a kölcsönzöttek 88,4 százaléka főként betanított és szakmunkát végez, ők elsősorban a feldolgozóiparban kaptak munkát. A szellemi foglalkoztatottak elsősorban az adminisztratív (ügyintézői, ügyviteli) szolgáltatások területén látnak el feladatokat.
    A kölcsönzött munkavállalók többségét, 91 százalékát teljes munkaidőben alkalmazták tavaly, és az összes foglalkoztatott 81 százalékával határozatlan idejű munkaszerződést kötöttek a munkaerő-kölcsönző cégek, ami azt mutatja, hogy egyre több kölcsönzött munkavállaló folyamatosan állásban marad - hívja fel a figyelmet a Trenkwalder.
    Magyarországon közel 1100 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget tartanak nyilván, ám a piac erősen koncentrált: a teljes piac tavalyi nettó árbevételének (202 milliárd forint) 28 százalékán a lista élén álló három szereplő (Prohumán, Trenkwalder, Adecco) osztozott.