Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: átlátható a jegybank védelme

2016-08-31 11:45:31

 

Az uniós gyakorlatnak megfelelő és átlátható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) védelme - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

 

    Azt írták, hogy Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője látogatást tett az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-nél: a jegybank és a tulajdonában lévő társaságok élőerős őrzés-védelmét ellátó cég vezetése személyesen fogadta a politikust, a találkozó időpontját még június végén egyeztették.
    Úgy folytatták: a látogatáson Harangozó Tamás megnézte a biztonsági cég székhelyét, és betekinthetett a társaság legfontosabb irataiba.
    A képviselő választ kapott a kérdéseire - közölték, hangsúlyozva: a jogszabályoknak megfelelően biztosították neki a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerésének lehetőségét.
    "Az MNB biztonsági gyakorlata mind a hazai, mind a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatoknak megfelel: az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot - a többi uniós központi bankhoz hasonlóan - fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni" - írták.
    Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületének és telephelyeinek, a többi között az MNB felügyeleti tevékenységének helyt adó épület, valamint az MNB logisztikai központ élőerős őrzés-védelmét. Az MNB logisztikai központja végzi a jegybank minden - a lakosság szempontjából kiemelkedően fontos - készpénzzel kapcsolatos feladatát, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását - olvasható a közleményben.