Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: elterelési kísérlet volt Hollande keddi beszéde

2016-08-31 09:20:12

A belpolitikai problémákról kívánta elterelni a figyelmet Francois Hollande francia államfő, keddi beszédében azonban csak általánosságokat fogalmazott meg - mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    A francia köztársasági elnök a külképviselet-vezetők keddi éves értekezletén mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentmondásos Oroszország és Törökország beavatkozása a szíriai háborúba. A szakértő szerint azonban a beszéd "olyannyira átfogóra sikerült, hogy a konkrétumok egészen kifogytak belőle": Európával kapcsolatban nem hangzottak el előremutató javaslatok, és Szíriával kapcsolatban sem mondott újdonságot.
    Az elnök vélhetően a belpolitikai problémákról kívánta elterelni a figyelmet ezzel a beszéddel, a tematizálás azonban nem sikerült - mondta Feledy Botond, hozzátéve, a kifejezetten népszerű gazdasági miniszter keddi lemondása, a burkiniviták uralják a közéletet, ráadásul jövőre elnökválasztás lesz az országban.
    Véleménye szerint Angela Merkel német kancellár megszólalásait is már a jövő évi választások befolyásolják. Bár a kancellár a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában tulajdonképpen elismerte a felelősségét, amiért Németország sokáig nem foglalkozott megfelelően a menekültválsággal, azt is kijelentette, hogy az országot nem változtatja meg néhány százezer menekült érkezése - mondta Feledy Botond.