Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elhagyott bébikrokodilok százaira találtak egy dél-kínai határvárosban

2016-08-30 06:42:09

 

Több mint 900 elhagyott bébikrokodilt találtak a rendőrök a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm terület egyik Vietnammal határos településén - jelentette a helyi média kedden.

 

    A védett sziámikrokodil-csemeték hangjára a határrendészet járőrei lettek figyelmesek Fangcsengkang városban egy mólón, majd két elhagyott dobozban rátaláltak a hüllőkre.
    A természetvédelmi státuszukra vonatkozó nemzetközi besorolásuk szerint súlyosan veszélyeztetett, Délkelet-Ázsiában honos állatok nagyjából 15 naposak lehettek. A rendőrség a környéken igyekezett az állatok gazdáira lelni, de nem járt sikerrel és nem is jelentkezett értük senki.
    A hatóság feltételezése szerint vagy tenyésztésbe vonták volna, vagy házi kedvencként értékesítették volna őket az ország más részébe.
    A sziámi krokodilok iránt elsősorban azért nagy a kereslet, mert bőrüket a nemzetközi piacon drágán eladható luxus bőrtermékekhez használják alapanyagul. Kínában engedély nélkül nem tarthatók, nem szállíthatók és nem lehet velük kereskedni.
    Fangcsengkang település vélhetően a csempészett édesvízi sziámi krokodilok elosztó központja lehet. Legutóbb júliusban foglaltak le belőlük csaknem 400 fiatal példányt egy bérelt épületben. Fél évvel korábban 70 fagyasztott állatot találtak a városban egy tenger gyümölcseit szállító hűtőkamionba rejtve.