Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: a V4 a legszorosabb és leghatékonyabb európai szövetség (1. rész)

2016-08-29 21:18:00

A visegrádi együttműködés (V4) a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség Európában - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a misszióvezetői értekezleten, ahol a lengyel, a cseh és a szlovák külügyminiszter európai egység helyreállítását szorgalmazta.

    Szijjártó Péter a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminisztereinek jelenlétében megnyitott értekezleten kiemelte: a V4 olyan szövetség, amely elég bátor ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat, hogy a képmutató és politikailag korrekt fogalmazásmód kényszere helyett őszintén beszéljen. A V4 "a legjobbkor van a legjobb állapotban", hiszen az EU-t jelenleg rengeteg súlyos kihívás éri egyszerre - fogalmazott. Hozzáfűzte: ebben a rendkívül turbulens időszakban a V4 közös hangja hangosabban szól, mintha az országok ugyanazt, de külön mondanák, és a V4 igenis tényező lett az Európa jövőjéről folytatott vitában.
    A külügyminiszter kifejtette: a visegrádi csoport a valódi égető kérdéseket a valódi nevükön nevezi és valódi válaszokat akar adni ezekre ahelyett, hogy illúziókat kergetne. A V4 sikerének egyik titka, hogy egymás tiszteletére alapuló politikát folytatnak - vélekedett. Úgy látja, ez történelmi jelentőségű helyzetet, "történelmi békét" hozott létre Közép-Európában, és soha annyira nem voltunk annyira érdekeltek egymás sikereiben, mint most.
    Szijjártó Péter a nagykövetek iránt támasztott elvárásként említette, hogy a magyar külpolitika minden állomáshelyén a lehető legszorosabb visegrádi együttműködés jöjjön létre, az EU jövőjéről szóló vitában határozottan képviseljék Magyarország és Közép-Európa álláspontját, valamint törekedjenek arra, hogy a tavalyi év után idén is minden külgazdasági rekord megdőljön.
    A külügyminiszter kifejtette: a mindenhol megvalósuló visegrádi együttműködés a legjobb garancia, hogy mindaz, amit magyar nemzeti célként kitűztünk, megvalósul, mert a mi céljaink nem állnak szemben a többi három V4-tag céljaival.
    Mint mondta, az unió jövőjéről folytatott vitában azt az álláspontot kell a nagyköveteknek képviselniük, hogy a biztonság az elsőszámú cél, és el kell felejteni azt a politikát, amely százezreket ösztönöz, hogy Európa felé induljanak. A tömeges bevándorlási válság veszélyt jelent, és nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük magunkat - mutatott rá.
    Szijjártó Péter közölte: a jó válaszok a tagállamok szintjén születtek a nehéz kihívásokra, nem pedig brüsszeli szinten, ezért ellenzik azokat a törekvéseket, amelyek a jövőben további hatásköröket vinnének EU-szintre, az uniós intézményeknek be kell fejezniük a túlterjeszkedést.
    Ugyancsak a képviselendő álláspontról beszélve emlékeztetett: az európai szabályokat mindenkinek be kell tartani. Úgy fogalmazott: nem fogadjuk el a kettős mércét, ahogyan azt sem, ha valakit azért kritizálnak, mert betartja a szabályokat.
    A miniszter hangsúlyosan szólt az EU bővítésének jelentőségéről is.
    Felidézte: 2015 volt az első év volt, amikor az új külügyi intézményrendszer már egész évben működött, és minden külgazdasági rekordot megdöntöttek. Ebből fakad az elvárás, hogy idén is meg kell dönteni minden rekordot, erre reális esély is van, de ehhez az eddiginél is több munka kell - mondta Szijjártó Péter.
    Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter arról beszélt: Közép-Európa elvárja, hogy komolyan vegyék és partnerként tekintsenek rá. A varsói NATO-csúcstalálkozóra utalva úgy értékelt: a tanácskozás az európai együttműködés megerősödését hozta és megerősítette, hogy egyetlen tagállam sem adhatja át a felelősséget.
    A 2014 óta tartó orosz lépéseket egyfajta repedésként értékelte a biztonsági szerkezetben, ugyanakkor jelezte: az ország remélhetőleg nem akarja a NATO hitelességét aláásni. Hozzátette: pozitív agendát szeretnének megvalósítani, amihez a bizalom újjáépítését szolgáló orosz magatartás szükséges.
    A lengyel politikus fontosnak nevezte, hogy a visegrádi csoport katonai gyakorlatokkal, védelmi együttműködéssel hozzájáruljon az európai és a régiós biztonsághoz.
    Witold Waszczykowski szólt a Brexitről is, s ezzel kapcsolatban azt sürgette: ne legyen tabu az EU jövőjéről beszélni. A reformról szóló tárgyalásokon "erős hanggal" szeretnének részt venni - folytatta -, nyitott, őszinte és elfogulatlan párbeszédet kell kezdeni, mert a megosztott Európa gyenge. Unortodox megoldás felé szeretnének haladni - összegzett a lengyel tárcavezető, aki azt is kiemelte: fel kell építeni a bizalom közösségét a polgárok, a tagországok és az intézmények között. Ehhez fontosnak ítélte, hogy Brüsszelben meghallják a nemzeti parlamentek hangját, és az Európai Bizottság kevésbé elfogult politikát folytasson.
    A lengyel külügyminiszter a migrációval összefüggésben helyesnek nevezte a hatékony külső határvédelemre épülő politikát és sikeresnek ítélte a keleti partnerséget is. A krízisekre adott rugalmasabb válaszok érdekében további fejlődésre van szükség az energiagazdálkodás és a közlekedési infrastruktúra területén, emellett szélesebb gazdasági kooperációt szorgalmazott.
    Witold Waszczykowski azt is kiemelte: az uniós költségvetést úgy kell kialakítani, hogy a növekedést szolgálja, ne az EU-s forrásokra támaszkodást erősítse.