Gedeon napja van. | 2024.03.28

Paralimpia 2016 - Lukin: szeptember elején tartják meg az orosz paralimpikonok külön versenyét

2016-08-27 09:32:00

 

Szeptember elején tartják meg a paralimpiától eltiltott orosz sportolók külön versenyét - jelentette ki péntek este az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva Vlagyimir Lukin, az Oroszországi Föderáció Paralimpiai Szövetség elnöke.

 

    Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön közölte, hogy Oroszország külön játékokat rendez paralimpikonjainak, és hogy a jutalmazás azonos lesz az olimpiaival. Putyin kijelentette, hogy az orosz versenyzők diszkvalifikálása a szeptember 7-én kezdődő paralimpiáról magára a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságra (IPC) nézve megalázó. A döntést törvényellenesnek, cinikusnak és erkölcstelennek nevezte.
    Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a szeptemberi riói paralimpiáról, a döntést államilag irányított doppingolással indokolva. A lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden elutasította az orosz fellebbezést.
    Lukin pénteki nyilatkozata szerint a külön játékoknak nem lesz "nemzetközi státusa", mert azokat közvetlenül a paralimpia előtt fogják megrendezni.
    "Reméljük, hogy (a külön versenyt) nem  kell megrendezni, mert bízunk benne, hogy a sportolóink részt vehetnek a paralimpiai játékokon, de ha ez nem történik meg, akkor az szeptember elején lesz" - mondta.
    Lukin a lehetséges helyszínt nem nevezet meg, de Szocsi csütörtökön felajánlkozott, hogy kész megrendezni a külön versenyt.
    Vitalij Mutko orosz sportminiszter csütörtökön Moszkvában közölte: az Oroszországi Föderáció Paralimpiai Bizottsága arra készül, hogy eljárási hibákra hivatkozva megfellebbezze az eltiltást a svájci szövetségi bíróságon. Mérlegelés tárgya továbbá, hogy az orosz paralimpikonok egyéni alapon forduljanak a CAS-hoz.