Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-08-26 14:20:06

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Földközi-tenger nyugati medencéjétől Közép-Európán át egészen az Uralig nagykiterjedésű magasnyomás húzódik. Területén szinte zavartalan a napsütés, és a délnyugatról áramló meleg levegőnek köszönhetően Nyugat-Európában kánikulai a meleg. Franciaország déli felén 36, 37 fokig melegszik fel a levegő, Dél-Spanyolországban 39, 40 fokot is mérnek. Az anticiklon keleti felén mérsékeltebb a felmelegedés, de ott is napos, csapadékmentes az idő. Az említett nagyméretű légköri képződmény északi és keleti peremén, ahol időjárási frontok húzódnak, változékonyabb az idő; a Brit-szigetek északi felén, a Skandináv-félszigeten, valamint az Uraltól a Fekete-tenger északkeleti medencéjéig egy keskeny sávban felhős az ég, eső, zápor is előfordul. A Kárpát-medence időjárására a fenti frontrendszerek nem lesznek hatással, a hétvégén a térségünk felett húzódó magasnyomásban napos, csapadékmentes idő várható.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Derült, csapadékmentes idő várható, legfeljebb néhol lehet kevés gomolyfelhő az égen. Éjszaka gyenge lesz a légmozgás, majd szombaton a Kisalföldön megélénkül a déli szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, a völgyekben kissé hűvösebb, a nagyvárosokban és a vízpartokon enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 31 fok között valószínű.