Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tanévkezdés: kötelező biztosítani a diétás étrendet a menzán

2016-08-26 07:20:54

Az egészséges táplálkozáshoz napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell fogyasztani, de sok laktózérzékeny teljesen kiiktatja ezeket az étrendjéből, pedig erre ma már nincs szükség. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkára az óvoda- és iskolakezdés előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető és már országszerte elérhető laktózmentes tej- és tejtermékek. A családoknak azt is érdemes tudniuk, hogy a szakorvosi igazolással rendelkező gyerekeknek az iskolai menzán kötelező biztosítani a megfelelő diétás étrendet.

A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb a helyzet: a 4-10 éves gyerekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot. A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes.

Tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak tejtermékeket
Magyarországon a szakértői becslések szerint 30% körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben. Az MDOSZ új OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlása is kiemeli a mindennapos tej- és tejtermékfogyasztást, a szervezet főtitkára pedig külön felhívja erre a szülők figyelmét: - „Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, az MDOSZ főtitkára.

Az óvoda- és iskolakezdés előtt a laktózérzékeny gyerekek szüleinek érdemes átgondolniuk, hogyan oldják meg a gyerek egésznapos étkezését. Nem árt tudni, hogy a 37/2014-es EMMI rendelet értelmében a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően biztosítani kell a laktózmentes diéta betartásához szükséges ételeket. Ehhez be kell mutatni a szakorvos által kiállított igazolást az oktatási intézményben. A szülőknek érdemes átgondolniuk és megtervezniük a gyerek étrendjét a reggelitől a vacsoráig. Ebben segít, hogy ma már a laktózmentes termékek széles köre áll rendelkezésre a különböző napszakokhoz és étkezésekhez. A délutáni edzés vagy különóra utáni uzsonnára például laktózmentes gyümölcsjoghurtot vagy madártejet is csomagolhatnak az iskolás gyereknek.

Egyre több laktózmentes tejtermék
A laktózmentes Magic Milk tejtermékeket gyártó Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő tejtermékek választásával a hétköznapok során és immár az iskolai étkezésben is kialakítható a tejet és tejtermékeket optimális arányban tartalmazó, egészséges étrend, így a dietetikus szakemberek által ajánlott szintre növelhetjük a tej- és tejtermékfogyasztásunkat. A folyamatos termékfejlesztései révén ebben az évben vezette be a 1,5% zsírtartalmú tejet, valamint a fogyasztók körében régóta várt és kért laktózmentes gyümölcsjoghurtokat.

„Magyarországon a Naszálytej gyártott először laktózmentes tejet, saját szabadalom alapján, és azóta is a legszélesebb termékválasztékkal rendelkezünk itthon. Célunk az, hogy laktózmentes változatban is elérhetőek legyenek a különböző napszakokhoz, étkezésekhez köthető tejtermékek és akkor se kelljen lemondani semmilyen ételről, ha szervezetünk nem tudja lebontani a tejcukrot. Visszajelzések és fogyasztási szokások alapján csak az idén ez idáig öt új laktózmentes termékkel igyekeztünk segíteni a tejcukorra érzékenyek egészséges táplálkozását” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.

Hogy készülnek a laktózmentes tejtermékek?
A laktózmentes tejtermékek a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amit a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg bennük. A szabályozás előírja, hogy akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 g tejcukor van. A Magic Milk termékekben pedig még ennél is jóval kisebb mennyiségű tejcukor marad az enzim általi lebontás után, így tehát mindenki, még a tejcukorra legérzékenyebbek is fogyaszthatják. A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.

A laktózérzékenység tünetei
Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés, amelyek diszkomfort érzetet okoznak. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

Mi a teendő, ha laktózérzékenységre gyanakszunk?
Fontos tudni, hogy a tünetek sok egyéb problémára is utalhatnak – pl. irritábilis bélszindróma (IBS), érzékenység más élelmiszerekre (például szójaallergia), lisztérzékenység (coeliakia), gyomorgyulladás, bélgyulladás, nőgyógyászati probléma. Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.