Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: kormányzati intézkedések a fogyatékkal élők helyzetének javítására

2016-08-26 06:08:38

 

Több olyan kormányzati intézkedés előkészítése zajlik, amely a fogyatékkal élő emberek helyzetét pozitívan hivatott befolyásolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére.

 

    Rétvári Bence kiemelte a szociális szolgáltatások fejlesztésére, tanácsadó hálózat kialakítására irányuló projekt terveket, valamint a fogyatékos személyek nagy létszámú intézményekből történő kiváltására és támogatott lakhatási formában történő elhelyezésére irányuló projektet is. A jogszabályok által régóta biztosított kedvezmények mellett az elmúlt időszakban több olyan új intézkedés is született, amelyek a fogyatékos embereket és családjaikat támogatja. Ezek között kiemelten kell kezelni, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2015-2025 évekre vonatkozó Országos Fogyatékosságügyi Programot - mutatott rá az államtitkár parlament honlapján közzétett válaszában.
    A program a hazai fogyatékosságügyi szakpolitika legfontosabb stratégiai dokumentumaként meghatározza az előttünk álló évek fogyatékosságüggyel kapcsolatos fejlesztési irányait - közölte Rétvári Bence.
    A szakpolitika hangsúlyos részeként, kiemelt figyelemben részesíti a fogyatékos személyek családjainak kérdését, ennek megfelelően külön fejezetben rögzíti az ezen a területen elérendő hosszú távú célokat.
    A program alapján, annak struktúráját követve fogadták el azt a kormányhatározatot, amelynek mellékletét képezi az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2015-2018. évekre vonatkozó intézkedési terve. Ez konkrét intézkedésekre bontja le a programban megfogalmazott célokat - közölte Rétvári Bence, aki szerint az intézkedési terv a 2015-2018. évi időszakban nyolcvan konkrét intézkedéssel hivatott segíteni a fogyatékos személyeket és családjaikat, egy külön fejezetben pedig öt olyan intézkedés van, amelyek kifejezetten a hozzátartozók támogatására irányulnak.
    A fogyatékos emberek családjai számára kiemelt jelentőségűnek nevezte az államtitkár a 2007 óta működő fogyatékos embereket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos kísérés és ellátás szolgáltatást, amelynek fejlesztése az országos lefedettség biztosítása érdekében folyamatosan napirenden van.
    Kiemelte a www.efiportal.hu címen elérhető fogyatékosságügyi portált, amely a családok és a fogyatékos emberek jogaikról, a szolgáltatásokról és ellátásokról tájékoztatja az érdeklődőket.
    Az államtitkár kitért arra is, hogy a fogyatékos fiatalok nyílt munkaerőpiacon történő munkavállalási esélyeinek elősegítésével az őket nevelő családok terheit is hivatott enyhíteni az a közelmúltban született kormánydöntés, amely célzottan a fogyatékos fiatalok pályaorientációját, a képességeikhez igazodó képzés kiválasztását, a munkához szükséges kompetenciák, és mentorált körülmények között megvalósuló munkatapasztalat megszerzését elősegítő pályaorientációs-szakképzési centrum létrehozását támogatja - közölte Rétvári Bence.