Ervin napja van. | 2024.04.26

Konc Ferenc az év polgármestere

2016-08-26 05:08:13

A városi önkormányzatok legnagyobb hagyománnyal bíró rendezvényét, a XXII. Városi Polgármesterek Randevúját idén augusztus 25-én Szerencsen rendezték meg.

Az eseményen átadták a Szféra által alapított, az „Év polgármestere” kitüntetést amit idén Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere vehetett át.

A díjat országos internetes szavazás alapján évről évre azok a városvezetők kapják meg, akik az állampolgárok voksai szerint leginkább kiérdemelték a lakosság megbecsülését. Az év polgármestere mellett jutalmazták a legjobb alpolgármestert és jegyzőt is, előbbi kategóriában Bíró Gyula, Budaörs alpolgármestere, utóbbiban Kovács Gábor, Zalaegerszeg főjegyzője lett az első.   

Bíró Gyula Budaörs alpolgármestere (b), Konc Ferenc Szerencs polgármestere(k), Kovács Gábor Zalaegerszeg főjegyzője(j)

Az ünnepélyes átadáson részt vett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is.    

Az államtitkár köszöntőjében azt mondta, az 1990-ben kialakult önkormányzati rendszer kissé idealista volt, mivel azt gondolták a döntéshozók, hogy lesz lehetőség egy teljes feladatellátó önkormányzati szisztémát megalkotni, ezt azonban végül nem bírta el az ország költségvetése.   

A 2010-ben hivatalba lépett kormány több ezzel kapcsolatos, vitatott kérdésre az önkormányzati törvény megváltoztatásával tett pontot, mára pedig lezárult az önkormányzat és az állam közötti feladatmegosztás újragondolása - emlékeztetett Pogácsás Tibor.   

A Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, a helyhatóságok gazdálkodásához és a helyi gazdaság fejlődéséhez szükséges feltételek megteremtése elsősorban a kormányzat feladata. A jelenleg rendelkezésre álló - főként EU-s - forrásokból arra kell minél többet fordítani, hogy az uniós támogatási rendszer megváltozása után önerőből is folytatni lehessen az ország gazdaságának fejlesztését - mondta.   

Vélekedése szerint ebben a folyamatban az önkormányzatoknak is feladatuk és szerepük van, és minden településnek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy olyan gazdasági fejlődés indulhasson el, amely megerősíti a települések lakosságmegtartó képességét.    

Koncz Ferenc méltatásában elhangzott, hogy a pedagógus végzettségű, 2010 óta hivatalban lévő szerencsi polgármester munkájával "a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő település polgárainak a kisváros fejleszthetőségében, élhetőségében vetett hitét adta vissza".   

A rendezvény szervezője, a Szféra Európa Kft. 1995 óta ötletgazdaként jegyzi a városi polgármesterek randevúja elnevezésű szakmai tanácskozást.