Auguszta napja van. | 2024.03.29

Székely tudományos kongresszust szerveznek 2017-ben

2016-08-25 17:39:00

 

Székely tudományos kongresszust szerveznek 2017 áprilisában Székelyföldön, amelynek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) ad otthont - jelentették be a szervezők csütörtökön Marosvásárhelyen.

 

    Dávid László, az EMTE rektora elmondta, hogy a Sapientia társszervezőként ad otthont a rendezvénynek. Kifejtette: az általa vezetett intézmény azért karolta fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezését, mert egy egyetemnek a tudományos eredmények mellett az is feladata, hogy szolgálja a régiót, amelyben működik és az ott élőket. A nemzetközi konferencia három nyelven, magyarul, románul és angolul fog zajlani.
    Izsák Balázs, a szintén társszervező SZNT elnöke elmondta: Székelyföld rendelkezik elegendő szellemi erőforrással, hogy saját gondjait megoldja, és felvázoljon olyan jövőképet, amely a régió minden lakosa számára elfogadható. Úgy vélte, a Sapientia lehet az a tudományos műhely, amely ezeket a szellemi erőforrásokat összefogja. Közölte: az 1902-es székely kongresszus hagyományához nyúlnak vissza, ezért az akkori első, valamint a 2002-ben megszervezett centenáriumi emlékülés után a jövő évi a harmadik székely kongresszus lesz.
    Bakk Miklós politológus, az EMTE kolozsvári karának főállású docense, a székely kongresszus főszervezője elmondta: klasszikus értelemben vett nemzetközi tudományos konferenciát szerveznek. Kifejtette: az 1902-es székely kongresszust is azért hívták össze, mert az Osztrák-Magyar Monarchia keretében Székelyföld leszakadó periféria volt, a lemaradás és a kivándorlás határozták meg kilátásait.
    "Székelyföld napjainkban is az erdélyi történelmi régiók között inkább leszakad, mint felzárkózik" - állapította meg a főszervező. Hozzátette: ahhoz, hogy ezt a folyamatot megállítsák, szükség van a modern regionalista elképzelések minden színtéren való megalapozására.
    A konferencia a tervek szerint átfogja a Székelyföldhöz kapcsolódó tudományágakat, és minden olyan kutató részt vehet, aki a régióról valamilyen releváns kutatást végzett. Rámutatott: a konferencia megszervezésével elindítható Székelyföld regionális tudományos stratégiájának a kidolgozása is. 
    Céljuk a régió tudományos intézményei közötti együttműködés erősítése, hogy ezek minél több kutatási projektet fogalmazzanak meg és finanszírozást keressenek a kivitelezésükre - magyarázta Bakk Miklós.