Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerb miniszterelnök: Belgrád többé nem reagál a zágrábi megjegyzésekre

2016-08-23 08:21:24

 

Nem válaszol a horvátországi provokatív megjegyzésekre a továbbiakban Szerbia, és a jövőben is jószomszédi viszonyra törekszik a környező országokkal - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, aki állítása szerint megelégelte a politikai "pingpongozást".

 

    Hétfő esti sajtótájékoztatóján a kormányfő úgy fogalmazott: a szerb kormánytagok ezentúl nem azért nem reagálnak a horvát provokációkra, mert megijedtek Zágrábtól, hanem azért, "mert azt szeretnénk, ha felhagynának a Szerbiát és Horvátországot gyerekes és éretlen, egymással pingpongozó országoknak beállító politikájukkal". Szerbia a béke és a stabilitás politikájában érdekelt - szögezte le a szerb kormányfő. Aleksandar Vucic szerint az ellenségeskedés rengeteg energiát és időt emészt fel, amit Szerbia ezentúl inkább a gazdaság fejlesztésére fordítana. 
    Miro Kovac horvát külügyminiszter a napokban többször is megjegyezte, hogy Szerbia a kilencvenes évek retorikáját használja a szerb-horvát kapcsolatok tekintetében, és a megjegyzések nem jószomszédi szándékra utalnak.
    A horvát választási kampány és a szerb kormányalakítás hevében augusztusban jegyzékháború folyt a két balkáni ország között, Zágráb Slobodan Milosevic néhai szerb elnök korszakára emlékeztető politikával vádolta Belgrádot, amely viszont Zágráb viszonylatában a fasizmus rehabilitálását emlegette. A szerb kormány azóta megalakult, a horvátországi előre hozott választásokat pedig szeptember 11-én tartják. A kommentátorok azt várják, hogy a belpolitikai viharok lecsillapodása után a diplomáciai kérdések rendezése kerül majd előtérbe a két ország viszonyában.