Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az ünnep előestéjén

2016-08-20 04:24:54

Ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén, pénteken Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szervezésében.

    Az ünnepi liturgiában közreműködött Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Cserháti Ferenc katolikus püspök, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke,  Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára és a MEÖT tagegyházainak vezetői.
    Bogárdi Szabó István igehirdetésében arról beszélt: az államalapítás ünnepén emlékezni kell "Isten megtartó kegyelmére", hiszen Isten nemcsak megáldotta, hanem sokszor meg is szánta a magyar népet. Aki pedig Istenre és szabadításaira emlékezik, az keresni is fogja őt - tette hozzá.
    A református püspök szólt arról, hogy az "ünnepben mindig a jövendőket is kutatjuk, de ha valami bizonytalan körülöttünk és bennünk, könnyen kapunk a magabiztos szó után".
    Ma sokan vannak, akik megingathatatlanul tudni vélik, mi a teendő "életünk dolgaival, mit kellene tennie a országnak, a kontinensnek". Közülük néhányan még Istenre is hivatkoznak, anélkül azonban, hogy figyelnének rá, keresnék őt - jelentette ki Bogárdi Szabó István.
    Csakhogy aki "nem keresi az Urat, annak lesznek ugyan szép és megtapsolható mondatai, de nem lesz kinyújtott keze, amelybe a fuldokló belekapaszkodhat". Lesznek általános igazságai az irgalmasságról, a könyörületről, de Isten nélkül ezek a mondatok könyörtelenné válnak - figyelmeztetett.
    "Mi többnyire elvétjük dolgainkat, Isten az, aki megtart, megszabadít, kivezet és életet ad" - tette hozzá Bogárdi Szabó István.
    Az istentisztelet végén Gáncs Péter megáldotta az új kenyeret, végül az egyházi vezetők áldást mondtak a  gyülekezetre és a nemzetre.
    Az istentiszteleten részt vett mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.
    Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.
    A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt munkájában.