Ervin napja van. | 2024.04.26

Ukrán válság - Putyin: Moszkva nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

2016-08-19 17:37:00

 

Oroszország nem tervezi, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken az orosz biztonsági tanács Krím félszigeten, Szevasztopolban megtartott pénteki tanácskozásán.

 

    A diplomáciai szakítás lehetőségét Moszkvában azt követően kezdték el mérlegelni, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én arról számolt be: a Krím félszigeten meghiúsították az ukrán katonai hírszerzés diverzáns akcióit. "Nem készülünk felszámolni kapcsolatainkat, annak ellenére, hogy a jelenlegi ukrán kormány nem kíván teljes értékű, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat. Mi mindazonáltal lehetőséget fogunk teremteni a kapcsolatok fejlesztésére és fenntartására" - mondta Putyin.
    Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán vezetésben "a józan ész kerekedik felül". 
    Az orosz elnök szerint Kijev azért próbálta meg destabilizálni a Krímet, mert "valamilyen megfontolásból nem akarja vagy nem tudja" végrehajtani az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és nem tud magyarázatot adni az ukránoknak a szociális és gazdaságpolitikában elkövetett súlyos hibáira.
    Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Dmitrij Livanovot, az oktatási és tudományos ügyek eddigi miniszterét nevezte ki az Ukrajnával fenntartott kereskedelmi, gazdasági és tudományos-technikai kapcsolatok biztosává. Livanov helyére Dmitrij Medvegyev kormányfő Olga Vasziljevát, az elnöki kabinet társadalmi projektekért felelős helyettes vezetőjét jelölte, és javaslatát az államfő elfogadta.
    Az orosz elnök ötödik alkalommal látogatott a Krímbe azóta, hogy Oroszország 2014-ben megszállta, majd a helyi népszavazás nyomán elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.