Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin úgy udvarolja körül Trumpot, ahogy egykor Berlusconit

2016-08-19 10:54:00

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanúgy látszik körüludvarolni Donald Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjét, mint annak idején Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt - írta terjedelmes összeállításában a Politico című amerikai lap csütörtökön.

 

     A lap külügyi táviratokat, WikiLeaks-kiszivárogtatásokat, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőket és politikai elemzőket idézve vél párhuzamot felfedezni Putyinnak a Berlusconival kialakított személyes jó viszonya és a Donald Trump megnyerésére irányuló erőfeszítései között.
    Idéz a lap egy 2009 januárjában keltezett levelet, amelyet az Egyesült Államok római nagykövete írt Washingtonba - és nemrégiben a WikiLeaks szivárogtatott ki -, és amelyben a diplomata arról értesíti feletteseit, hogy az orosz elnök szerinte "zavaróan" jó viszonyt alakított ki Berlusconival.     "Berlusconi csodálattal adózik Putyin macsó, határozott és önkényuralmi kormányzási módszereinek, amelyekről úgy gondolja, hogy megfelelnek az ő módszereinek is" - írta Ronald P. Spogli nagykövet, hozzátéve, hogy "Putyin elnök láthatóan nagy energiát fektetett abba, hogy megnyerje Berlusconi bizalmát".