Gedeon napja van. | 2024.03.28

Galiba fesztivál és junior virágkarnevál

2016-08-19 09:12:00

 A karneváli hét keretében Galiba gyermekfesztivált és junior virágkarnevált rendeztek Debrecen központjában csütörtök délután: a félszáz résztvevő - óvodások, általános és középiskolások, művészeti csoportok, sport- és társadalmi egyesületek, illetve egyházi szervezetek - maguk készítették el a meseirodalom hőseit mintázó kis virágkocsijaikat, amelyekkel a város főutcáján vonultak fel a Csonka templomtól a Református Nagytemplomig.

    A gólyalábasokkal, kis táncosokkal tűzdelt karnevál üde színfoltja volt a hagyományos babakocsis felvonulás: a hajdú-bihari család, esélyteremtési és önkéntes ház szervezésében az idén 35 család döntött úgy, hogy virágokkal feldíszített babakocsival - és persze a kocsiban a babával - részt vesz a junior karneváli menetben.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a Galiba fesztiválon tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei augusztus 20-ai virágkarnevál soha nem látott attrakcióval indul, egy Szent Koronát formázó hőlégballon emelkedik majd a magasba a Nagytemplom elől, és átrepül a város fölött.
    A hőlégballont Mede Ferenc felvidéki vállalkozó készítette - mondta Papp László, megjegyezve: látható lesz a karneválon az a lovas hintó, amelyet 1916-ban Debrecen IV. Károly király koronázására készíttetett.
    Az uralkodó és felesége, Zita királyné 1918. október 23-án Debrecenben ezzel a hintóval kocsikázott, augusztus 20-án a debreceni ötösfogatot fogják majd be a hintó elé - közölte a debreceni polgármester.