Tivadar napja van. | 2024.04.20

Bugár: valószínűleg hármas koalícióra változik az eddig négypárti szlovák kormány

2016-08-19 08:04:00

 Valószínűleg hármas koalícióra változik az eddigi négypárti szlovák kormánykoalíció - erősítette meg Bugár Béla, a Most-Híd elnöke csütörtökön este Pozsonyban, a párt országos elnökségének és parlamenti frakciójának ülése után.

    A koalícióból várhatóan kikerül a Háló (Siet), amely a héten további öt parlamenti képviselőt veszített, és ezzel parlamenti jelenléte két képviselőre csökkent. A Hálóból kilépett öt parlamenti képviselőt - Andrej Hrnciar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamcík - csütörtökön hivatalosan is felvették a Híd parlamenti frakciójába.
    "Ettől a pillanattól kezdve a Most-Híd frakciójában dolgozunk" - mondta Hrnciar újságíróknak.
    A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Bugár Béla a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a kialakult új helyzetben a Híd magának fogja igényelni a közlekedési tárcát, amelyet jelenleg Roman Brecely, a Háló új elnöke vezet.
    "Olyan személyre van szükség, aki ismeri a minisztériumot, de erről az országos tanács dönt. Én már tudom, kit javasolnék" - mondta a pártelnök, aki egyben a szlovák parlament alelnöke is.
    A miniszteri, esetleg az államtitkári posztra való jelölésekről a Most-Híd országos tanácsa augusztus 20-án dönt.
    "A további döntésekről, beleértve a személyi döntéseket is, akkor adunk tájékoztatást, amikor befejezzük a tárgyalásokat" - jegyezte meg.
    Bugár Béla megerősítette, hogy a nap folyamán találkozott Robert Fico miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével, akit tájékoztatott a Híd lépéseiről az említett belpolitikai eseményekkel kapcsolatban.
    A TASR délután úgy értesült, hogy Fico, Bugár és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, a nap folyamán már találkoztak és tárgyaltak a helyzetről. Tájékoztatást erről egyikük sem adott. Beatrice Szabóová, a miniszterelnök szóvivője csak annyit mondott: a napokban több ilyen munkaértekezletre is sor kerül. Az eredményről a koalíció sajtótájékoztatón fog beszámolni.