Gedeon napja van. | 2024.03.28

Legfőbb Ügyészség: Mengyi mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítvány a korrupció elleni harc kiemelkedő sikere

2016-08-18 21:06:04

A Legfőbb Ügyészség a korrupció elleni harc kiemelkedő sikerének és jelentős állomásának nevezte a Mengyi Roland fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt csütörtöki közleményében, amellyel egyes közszereplőknek az ügyben tett nyilatkozataira reagált.

    "A 2015. április 1. napjától folyamatban lévő nyomozás során a nyomozó hatóság - és nem bármilyen külső szereplő - tárta fel mindazon bizonyítékokat, amelyek a bűncselekmények megalapozott gyanújához vezettek, és amelyek egy része a sajtóban utólag megjelent" - írták.
    A közlemény felidézte: a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága 2016. július 11-én az addig általa folytatott nyomozást - mivel mentelmi joggal rendelkező személy érintettsége merült fel az ügyben - a Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át.
    A Központi Nyomozó Főügyészség soron kívül eljárva, az eddigi nyomozati anyagot átvizsgálva jutott arra, hogy Mengyi Rolanddal szemben fennáll a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének és bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja.
    Kitértek arra is, hogy a képviselő gyanúsítotti kihallgatására a mentelmi jog felfüggesztése esetén nyílik lehetőség. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, határidejét a Legfőbb Ügyészség 2016. december 12-ig hosszabbította meg.
    A Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtök délelőtt jelentette be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt.