Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz tiltólistára került két nemkormányzati külföldi szervezet 

2016-08-18 17:50:00

 Az orosz főügyészség nemkívánatosnak nyilvánította csütörtökön két külföldi nem kormányzati szervezet, a John McCain amerikai szenátor, volt republikánus elnökjelölt vezette Nemzetközi Republikánus Intézet (International Republican Institute, IRI), valamint a Médiafejlesztési Befektetési Alap (Media Development Investment Fund, MDIF) oroszországi tevékenységét.

    A főügyészség szerint a két szervezet tevékenysége "az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapjait és az állambiztonságot veszélyezteti". A hatóság kérte az igazságügyi tárcát, hogy vegye fel őket a nemkívánatos szervezetek listájára.
    A McCain szenátor igazgatósága alatt működő Nemzetközi Republikánus Intézet a demokrácia építésében való külföldi segítségnyújtást tekinti feladatának. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az IRI szorosan együttműködik az amerikai külügyminisztériummal, valamint Amerika-barát politikai erőket finanszírozó alapokkal, s emellett nyílt forrásokból kiderült, hogy Washington az intézeten keresztül államcsínyeket pénzelt Latin-Amerikában.
    Az IRI 1992 óta volt jelen Oroszországban, ahol a szövetségi és a helyi törvényhozási képviselők számára tartott tréningeket. Az orosz szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) az intézetet tavaly nyáron felvette "hazafias stoplistájára". 
    A Médiafejlesztési Befektetési Alap német, holland, svéd, svájci és amerikai magánszemélyektől és alapoktól kap támogatást, egyebek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. Az MDIF saját állítása szerint évek óta nem kapott finanszírozást az amerikai kormánytól. 
    Az orosz igazságügyi minisztérium korábban öt nemkormányzati szervezetet vett tiltólistára: az amerikai kongresszus társfinanszírozásában működő Nemzeti Demokráciaalapítványt (National Endowment for Democracy), a Nyílt Társadalom Intézet Segítségnyújtási Alapítványt (OSI Assistance Foundation), a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványt (Open Society Foundation), a Gazdasági és Jogállami Fejlődés Orosz-Amerikai Alapját (U.S.-Russia Foundation for Economic Advancement and the Rule of Law), valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Nemzeti Demokrata Intézetét (National Democratic Institute for International Affairs).