Emma napja van. | 2024.04.19

Összeállt az MNB jövő évi emlékérme-kibocsátási programja

2016-08-16 10:21:28

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállította 2017. évi emlékérme-kibocsátási programját: jövőre Árpád-házi Szent Margit születésének 775. évfordulója és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából is emlékérmét jelentetnek meg.

 

    Az MNB 2017-es emlékérme-kibocsátási programjáról szóló nyilvános konzultáció nagy sikerrel zárult, az egyik vezető internetes hírportálon publikált szavazási lehetőséggel élve csaknem tizenötezren véleményezték a meghirdetett tematikákat. Az MNB a végleges emlékérme-program kialakítása során figyelembe vette a lakossági véleményeket is - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.
    A legtöbb ajánlás arra vonatkozott, hogy Arany János születésének évfordulójáról a jegybank arany emlékérmével emlékezzen meg, így az MNB - megtartva a magyar írókról, költőkről eddig megemlékező, immár hagyományosnak tekinthető ezüst emlékérmét is - Arany Jánosról arany emlékérmét is megjelentet. 
    Egyelőre nem folytatódik a középkori magyar aranyforintok emlékérme-sorozat, mivel a sorban következő Habsburg Albert (1437-39) tematika csak 36 százalékos támogatottságot kapott. Ugyancsak kevésbé volt népszerű a válaszadók között a Nemzeti Emlékhelyeket bemutató bronzpatinázott emlékérme-sorozat 2017-re tervezett darabja, a Fiumei úti temető. Helyette az egyetlen kiemelt nemzeti emlékhely, a Kossuth tér kerül emlékérmére.
    A közzétett listán nem szereplő új javaslatok is érkeztek a konzultációs időszak alatt, közülük Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulóját, valamint Lajtha László születésének 125. évfordulóját vette fel emlékérme-kibocsátási programjába a jegybank.
    A közlemény szerint a magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozatban jövőre a Bükki Nemzeti Park következik, de emlékérmével tiszteleg az MNB a zajtalan és robbanásmentes gyufát feltaláló Irinyi János születésének 200. évfordulója, a kiegyezés 150. évfordulója, a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója és a reformáció meghirdetésének 500. évfordulója előtt is.
    A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 forintos címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.