Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sziget - Anima Sound System: remek koncert a Petőfi-VOLT színpadon

2016-08-15 18:16:14

 

Húsz évvel ezelőtti lemezekről, a legismertebb számokból, valamint vadonatúj dalokból is játszott az Anima Sound System (ASS) hétfői koncertjén a Sziget fesztiválon. A hazai elektronikus tánczene hazai élcsapata sikeres koncertet adott a Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpadon.

 

    "Tavaly nagyon jól fogadta a közönség az 1995-ben megjelent Shalom újrajátszását a huszadik évfordulón, ezért is nyúlunk idén vissza az 1996-os anyagunkhoz, a Hungarian Astronauthoz. Külön öröm, hogy régi-új tagunk, Kása Juli, aki billentyűzik és vokálozik, nagyszerűen illeszkedik régebbi folkos dolgainkba is" - mondta Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője az MTI-nek, még a hétfői koncert előtt.
    Kása Juli, aki a zenekar 2006-os, We Strike című lemezén már a csapat tagja volt, idén tért vissza a fedélzetre.
    Prieger Zsolt kitért arra: eredetileg távol állt tőle, hogy eljátsszák régi lemezeiket a kerek évfordulókon, viszont tetszett nekik az A38 hajó szándéka, amely emblematikus hazai pop-rock albumokat helyez előtérbe. Ebben a sorban előttük szerepelt a Kispál és a Borz vagy az Amorf Ördögök is, idén szeptember 23-án az ASS Anima című albuma lesz soron. A koncert kapcsolódik ahhoz is, hogy Prieger Zsolt nemrég ünnepelte 50. születésnapját: azon a napon a hajnali órákig harminc hazai élvonalbeli dj, S Olbricht, Naga, Crimson és mások is tisztelegnek előtte.
    Megjegyezte, hogy ha úgy alakul, a jövőre húszéves Anima című fehér lemezüket is eljátsszák 2017-ben élőben az elejétől a végéig, illetve napirenden van egy turné az első három lemez remélt bakelitkiadásához kapcsolódva. 
    "Dolgozunk az új albumon is, ami egyfajta esszenciája lesz a biblikus, gospeles, rave-es zenéknek. Megint visszanyúlok egy mániámhoz, a kilencvenes évek legelejének KLF-es, SNAP-es világhoz, ez találkozik a Shalom-lemezen is megjelent zsidó kultúrával, ugyanakkor maradunk a legutóbbi albumunk, a két évvel ezelőtt kijött Gravity and Grace spirituális mondanivalójánál" - vázolta fel a következő anyag terveit Prieger Zsolt.
    A már sok művészeti ágat kipróbált, amúgy újságcikkeket is publikáló alkotó a közeljövőben egy videokunst-kiállítást tervez, és kötetben szeretné közreadni összegyűlt vallásos verseit. 
    "Nagy adag spontaneitás van abban, amit csinálok, nem tudok előre tervezni egy évvel" - tette hozzá.
    A Prieger Zsolt és Németh Gergely köré épülő Anima Sound System 1993-ban alakult Szombathelyen. A zenekar eddig tizenegy teljes stúdióalbumot készített; a több mint két évtizede népszerű csapat történetére az állandó változás és kísérletezés a jellemző: voltak benne népzenei gyökerek, aztán előretört az elektronika, a pop, de markánsan jelen volt például a hiphop és a reggae is. Az együttesnek alapító tagja és ma is szerves része Prieger Szabolcs, 2008 óta pedig Prieger Zsolt lánya, Prieger Fanni az énekes.