Auguszta napja van. | 2024.03.29

A tisa beav zsidó ünnep alkalmából Izrael fokozza a biztonsági intézkedéseket Jeruzsálemben

2016-08-14 17:33:00

 A tisa beav zsidó ünnep alkalmából Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a jeruzsálemi óvárosban található Mecsetek terén, ahol a rendőrök reggel előállítottak hét zsidó rendbontót - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

    A jeruzsálemi rendőrség reggel őrizetbe vett hét zsidót, akik megszegték a Mecsetek terének látogatási rendjét. A rendőrök visszaszorították a velük szemben összeverődött és jelszavakat kiabáló muzulmánokat.
    A Mecsetek terén a megállapodások tiltják más vallásúak imádkozását és a muszlim imák idején a más vallású emberek látogatását is. A rendőrség bejelentette, hogy megerősített egységekkel, több száz biztonsági kirendelésével felügyeli a szent helyeket, szigorúan megvédi a Mecsetek terén érvényes rendszabályokat, és határozottan fellép minden rendbontóval szemben.
    A rádió jelentése szerint szombat este óta folyamatosan több ezer zsidó imádkozik tisa beav ünnepén a Mecsetek tere közvetlen szomszédságában található siratófalnál.  
    A vallásos zsidók tisa beáv ünnepén a jeruzsálemi zsidó szentély pusztulására emlékeznek, és gyászuk jeleként böjtölnek. A hagyomány szerint ezen a napon rombolták le a jelenlegi Mecsetek terén álló egykori zsidó szentélyt, a zsidó vallás legszentebb helyét először az Újbabiloni Birodalom harcosai i. e. 586-ban, majd másodszor a Római Birodalom katonái i. sz. 70-ben.