Gedeon napja van. | 2024.03.28

Viktória királynő naplóin alapuló brit tévésorozatot mutatnak be az uralkodóról

2016-08-12 19:41:00

 

Viktória királynő naplóin alapuló sorozatot mutatnak be az uralkodóról a brit televízióban. A nyolcrészes széria eddig ismeretlen oldaláról ábrázolja a szigetország történetének meghatározó alakját, aki II. Erzsébetet megelőzően a leghosszabb ideig, 1837-től 1901-ig ült a trónon.

 

    Bár Viktória királynő a legtöbb ember képzeletében testes idősebb nőként él, aki a férjét gyászolva feketében járt, a sorozat alkotói szerint fiatal korában temperamentumos volt és  rajongott a szerelemért. 
    Az ITV csatorna Queen Victoria című produkciójában Jenna Coleman alakítja a királynőt, aki 18 évesen került a brit birodalom trónjára és uralkodásának első pár évét botrányok kísérték. A sorozat a nála jóval idősebb miniszterelnökével, Lord Melbourne-nel ápolt bensőséges barátságát is bemutatja, és persze találkozását Albert herceggel, későbbi férjével. Előbbit Rufus Sewell, utóbbit Tom Hughes játssza.
    A sorozat első, 90 perces részének díszbemutatója alkalmából a The Daily Telegraph című lap pénteki száma idézte Jenna Colemant, aki azt mondta, reméli, hogy a produkció a híres uralkodó eddig kevésbé ismert oldalát is felfedi. "Nem hiszem, hogy az emberek tudják, mennyire élénk személyiség volt, és mennyire szerette az életet." 
    Daisy Goodwin forgatókönyvíró is reményét fejezte ki, hogy Viktóriáról alkotott kép - "főkötős vén szatyor" - megváltozik majd. Elmondta, hogy kutatásai során beleütközött a királynő egy mondatába, amely meggyőzte arról, hogy fiatal lányként meglehetősen szenvedélyes volt. "Most láttam az én kedves Albertemet egy fehér kasmír bricseszben, de nem viselt alatta semmit" - idézte az uralkodót Goodwin. 
    Arra a kérdésre, hogy mennyire ábrázolják majd a képernyőn a Viktória és Albert közötti szenvedélyt, a forgatókönyvíró nem adott egyenes választ. "Majd meglátják. Csak annyit mondok, hogy 13 év alatt kilenc gyerekük született." Emlékeztetett arra is, hogy amikor Albert herceg az Osborne House-t építtette Wight-szigetén, elhelyezett egy különleges reteszt a hálószobájukban, és Viktóriával csak annyit kellett tenniük, hogy bezárják, hogy megnyomnak egy gombot az ágy mellett, így sem a szolgálók, sem a gyerekeik nem tudták megzavarni őket. "Többet nem árulok el" - tette hozzá Daisy Goodwin.
    Az augusztus 28-án bemutatkozó sorozatot sokak várakozása szerint méltó utódja lesz a brit televíziózás egyik legutóbbi nagy-nagy sikerének, a Downton Abbey című produkciónak.