Auguszta napja van. | 2024.03.29

Huszonöt milliárddal támogatja a kormány az Ős-Dráva programot

2016-08-12 11:41:36

 

Huszonöt milliárddal támogatja a kormány az Ős-Dráva program megvalósítását - jelentette be Tiffán Zsolt, a projektért felelős miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken a szentlőrinci gazdanapokon rendezett sajtótájékoztatón.

 

      A dél-baranyai Ormánság átfogó fejlesztését célzó kiemelt nemzeti program finanszírozásáról szóló, július 1-jén kelt kormányhatározatot ismertetve Tiffán Zsolt a négy járás 43 településén megvalósuló projekt alappillérének nevezte a vízgazdálkodás fejlesztését, amelyre a 2016-2020-as időszakban 11 milliárd forintot különítettek el.     A részletekről  elmondta: Potonynál a Dráva vizét egy másodpercenként 5 köbméter víz kivételére alkalmas szivattyúval továbbítják majd egy 30-35 hektáros úgynevezett puffertározóba, ahonnan egy 89 kilométeres csatornarendszeren keresztül jut el az öntözéses rendszerekhez.     A Szaporcán megvalósult, egy év alatt több mint 10 ezer látogatót fogadó 17 hektáros területű Ős-Dráva Látogatóközpont további fejlesztésére 1,5 milliárd forintot kapott az ökoturisztikai látványosságot fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) - emelte ki a miniszteri biztos.     Tiffán Zsolt fontos turisztikai célnak nevezte a térgében lévő  Harkány, Siklós és villányi borvidék összekötését az Ormánsággal.
    Az Ormánság szociális problémáinak enyhítésére köztük családvédelemre, ifjúság-felzárkóztatásra, közösségépítésre, roma-integrációra, egészség- és közszolgáltatás-fejlesztésre mintegy kétmilliárd forintos forrást kapott a program.     Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt mondta "plusz pont fog járni" a vidékfejlesztési program azon pályázóinak, akik munkahelyteremtő beruházásaikat az Ős-Dráva program által érintett településeken valósítják meg.