Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: megduplázódhat az Európába érkezők száma

2016-08-12 06:51:39

 

A különböző felmérések és jelentések arról szólnak, hogy az utolsó negyedévben az eddigiekhez képest akár meg is duplázódhat az Európába érkező migránsok száma - jelentette ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

 

    Kovács Zoltán szerint ezt alátámasztják az elmúlt 4-5 év statisztikai adatai is; az utolsó negyedév arról szól, hogy akik már útra keltek, mindenképpen megpróbálnak bejutni Európába. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában milliók állnak útra készen, és a migráció szervezői mögött ott áll a szervezett bűnözés és a terrorizmus is - mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben egyre nő a nyomás a magyar határokon is.
    Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy 3 ezer fővel bővíti a rendőrség állományát és határvadász századokba szervezi őket - fűzte hozzá.
    Kovács Zoltán kitért arra: úgy látják, egyre több uniós tagállamban megfogalmazódik, hogy a betelepítési kvóta nem megoldás, ugyanis a brüsszeli javaslatokból az következik, hogy az Európai Bizottság kényszerbetelepítésre törekszik.
    Ez azt jelenti, hogy nem megakadályozni, hanem jogszerűvé akarják tenni a bevándorlást, ami zsákutca - vélekedett.
    A kormányszóvivő zsarolásnak nevezte, hogy egyes európai politikusok a támogatások megvonását javasolják azon országok esetében, akik ellenállnak a kényszerbetelepítésnek, ami elfogadhatatlan. A támogatások nincsenek összefüggésben a kvótarendszerrel - mutatott rá.
    A Kossuth Rádió 180 perc című, pénteki műsorában Kovács Zoltán azt hangsúlyozta: a kormánynak nem csak lehetősége, de kötelessége is a migránsválsággal kapcsolatos tájékoztató kampány folytatása, annál is inkább, mivel a migráció egyre erősödik.
    Úgy értékelte, az Európai Bizottság rejtett formában próbál olyan szabályokat hozni, amelyek túlmutatnak az európai alapszerződésen. A bevándorláspolitika nemzeti hatáskör, ezért, ebben az esetben meg kell állítani Brüsszelnek azt a politikáját, ami komoly károkat okoz egész Európának és a tagállamoknak is - fogalmazott.
    Szerinte a szolidaritásnak nem mértékegysége a kvóta, hiszen a migránsok nem Rigába vagy Varsóba akarnak menni, hanem valamelyik német városba.