Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kvótareferendum - Kovács: szükséges volt a nyári tájékoztató kampány

2016-08-11 19:46:00

 

Kifejezetten szükségesnek ítélte a kvótareferendummal kapcsolatos nyári tájékoztatási kampányt a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kampányt folytatják, és abból minden kormánytag kiveszi a részét, hogy az emberek egyértelmű nemmel tudjanak felelni a feltett kérdésre. Kiemelte, hogy október 2-án Magyarország lakói elsőként nyilváníthatnak véleményt az unióban arról, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a brüsszeli bürokrácia a nemzeti parlamentet megkerülve határozzon a kényszerbetelepítésről.
    Az eddig megjelenített 5-6 fő üzenetre szükség volt, mert a nyugat-európai média erősen megosztott, illetve részben elfedi a helyzetet - indokolt, hozzátéve: látható, hogy az illegális bevándorlás komoly közbiztonsági kihívást jelent és drasztikusan megemelkedett a nőket érő atrocitások száma, emellett bizonyítható az egyértelmű a kapcsolat a terrorizmussal gyanúsíthatók és elkövetők, illetve az illegális migráció között.
    A kormányszóvivő értékelése szerint a nyári események arról tanúskodnak, amiről tavaly: "az illegális migráció okozta kihívások és feladatok velünk vannak". Szavai szerint nem sok jót ígér az az évről évre ismétlődő tendencia, hogy az első 7-8 hónapban érkezett migránsok száma év végére megduplázódik. A Frontex, illetve az Eurostat adatai szerint csak a Földközi-tengeren keresztül több mint 260 ezren érkeztek Európába és majdnem ugyanennyien érkeztek szárazföldi úton - ismertette.
    Az elhúzódó nyomás miatt a kormány intézkedni fog a szeptember 9-én lejáró, a tömeges bevándorlás okozta országos válsághelyzet meghosszabbításáról - jelezte, és közölte azt is, a kormány amellett, hogy döntött arról, hogy háromezerrel növeli a rendőrség létszámát és megerősíti a határvadász századokat, más technikai eszközök megteremtéséről, továbbfejlesztéséről is gondoskodik.
    Arra a kérdésre, hogy a referendumnak lesz-e befolyása a brüsszeli döntésre, azt felelte, hogy sem idehaza, sem az unióban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EU egy soha át nem ruházott hatáskörben készül a tagállamokra kötelező döntést hozni. A népszavazás megkerülhetetlen - szögezte le.
    A külföldön élők levélben szavazására vonatkozóan közölte: egy  gyors módosítás veszélyeztetné a lebonyolítást, s aki akarja, az rendezett, szabályozott körülmények között most is le tudja adni a voksát. Az ellenzéki pártok ezzel kapcsolatos tevékenységét pótcselekvésnek ítélte, rámutatva: ők egyszerre buzdítanak arra, hogy az emberek ne vegyenek részt a népszavazáson és "vitézkednek" olyan mellett, amiben nincs mozgástér.
    A kormányszóvivő a Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt ért vádakra vonatkozó kérdésre közölte: a kormány részéről nincs érintettség az ügyben, zéró toleranciát képviselnek a korrupcióval kapcsolatban. Mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget - folytatta, vitatva ugyanakkor a sajtóinformációk megbízhatóságát.
    Kovács Zoltánt kérdezték a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál betöltött pozíciókról is, amire válaszul leszögezte: a jegybank a kormánytól független, így nem lehet álláspontja erről.
    Arra pedig, hogy az Uber panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak Magyarországgal szemben, azt emelte ki: a fuvarmegosztó működését senki nem tiltotta be, a szolgáltató maga döntött a kivonulásról. A kormány csak annyit kért, hogy feleljenek meg az adózási és egyéb szabályoknak, furcsa, hogy ők tesznek panaszt - jegyezte meg.