Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: az év második felében javulhat az építőipar teljesítménye

2016-08-11 09:56:31

 Az év második felében javulhat az építőipar teljesítménye, elsősorban a lakásépítéseket magába foglaló épületépítések fellendülésével - mondták az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

    A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte: az építőipar teljesítménye júniusban 16,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva a májusi 26,6 százalékos visszaesés után. Az épületek építése 7,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 36,8 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 7,5 százalékkal emelkedett júniusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az építőipari termelés volumene az első hat hónapban 25,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építése 6,4, az egyéb építményeké 43,9 százalékkal csökkent.
    Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: az év második felében az épületépítések fellendülésével várhatóan behozza hátrányát az építőipar, és egyre kisebb mínuszok lesznek a teljesítményben. Idén éves összevetésben negatív tartományban marad a szektor, de jövőre már, az alacsony bázis és a beinduló lakásfejlesztések miatt komolyabb növekedésre lehet számítani - tette hozzá.
    Kitért arra, hogy a júniusi adat nem jelent meglepetést, az uniós fejlesztések kifutása miatt az ágazat az első fél évben gyenge adatokat produkált. Az épületek építésére vonatkozó szerződésállomány 60 százalékos növekedése azonban javulást vetít előre. Az egyéb építmények június végi szerződésállománya negatív, 1,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte. Az év vége felé azonban az egyéb építményeket magába foglaló alágazatban is mérsékeltebb visszaesésre lehet számítani, mert idővel megindulnak majd az uniós forrásokból finanszírozott építkezések - vélekedett Németh Dávid.
    Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, bár az év első felében hónapról hónapra kétszámjegyű visszaesést könyvelt el az ágazat, az év második felében elkezdheti ledolgozni hátrányát a lakásépítések fellendülése miatt. Az építőipar fellendülése a szakértő szerint jövőre lesz látványos.
    Az ingatlan.com szakértője kiemelte: júniusban mérsékeltebb volt a visszaesés, mint a korábbi hónapokban, január-májusban havonta ugyanis 19-34 százalékos csökkenést mutatott az építőipar.
    A szakértő szerint a júniusi mérsékeltebb csökkenés mellett bizakodásra ad okot a szerződésállomány változása, ami a legfontosabb mutató az ágazat következő időszakban várható teljesítményét nézve. A teljes építőipar szerződésállománya júniusban 15 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületépítési alágazat szerződésállománya pedig jelentős növekedést mutat - mondta Balogh László. Hozzátette: az épületépítésekre vonatkozó szerződésállomány az utóbbi hónapokban rendre jelentősen emelkedett, márciusban 57,6, áprilisban 57,2, májusban 58, júniusban pedig már 60 százalékkal bővül éves összevetésben.
    Az ingatlan.com szakembere szerint jól látható az adatokból, hogy folytatódik az átalakulás az építőiparban. A két alágazat közül az egyéb építmények építéseiről folyamatosan átkerül a fókusz az épületépítésekre. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, az átrendeződés több hónapig, negyedévig is eltarthat - közölte. A szektor felfutása leginkább 2017-ben lesz látványos, egyrészt addigra beérnek a már megkezdett épületépítések, másrészt a hivatalos adatok szerint az idei első fél évben majdnem két és félszer annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően az idei évben engedélyezett beruházások is leghamarabb 2017-ben jelenhetnek meg az építőipar teljesítményében - mutatott rá a szakértő.
    Az ingatlan.com szakértője a jelenlegi kilátások alapján arra számít, hogy a következő másfél évben országszerte legalább 15-20 ezer új lakást adhatnak át.