Emma napja van. | 2024.04.19

 Ausztrál miniszter: a menedékkérők hazudnak, hogy bejuthassanak Ausztráliába

2016-08-11 09:14:04

A menedékkérők hazudnak és szándékosan saját magukon ejtenek sebeket, hogy bejussanak Ausztráliába - jelentette ki Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter csütörtökön az országa által Nauru szigetén működtetett menekülttábor lakói ellen elkövetett visszaélésekről szóló, előző nap kiszivárogtatott jelentésekre reagálva.

    A BBC brit közszolgálati adó szerint Peter Dutton a The Guardian Australia című helyi lap szerdán megjelent beszámolójával kapcsolatban a 2GB Radio ausztráliai rádiónak elmondta: nem tűr meg semmiféle szexuális bántalmazást, de korábban már tudomására jutottak erről szóló jelentések, amelyek szerinte hamis állítások. Ezt azzal indokolta, hogy "egyes emberek olyan messzire mentek, hogy saját magukon ejtettek sebeket, és felgyújtották magukat, hogy Ausztráliába jussanak". Hozzátette: "bizonyára egyesek hamis dolgokat állítottak" az országba jutás érdekében.
    Az ausztrál napilapnak több mint kétezer olyan jelentés került a birtokába, amelyek a csendes-óceáni Naurun tartózkodó migránsok, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak. Az újság szerint ezek a dokumentumok a mintegy 500 embert elszállásoló naurui befogadóközpont személyzetének feljegyzései, amelyek 2013 augusztusa és 2015 októbere között készültek. A jelentésekben szereplő áldozatok több mint fele tizennyolc éven aluli. 
    Gillian Triggs, az ausztrál emberi jogi főbiztosság elnöke szerint azonban a menedékkérőknek a naurui táborba történő elhelyezése illegális, etikátlan és fenntarthatatlan. Triggs védelmébe vette a jelentéseket, amelyeket meglátása szerint szakemberek készítettek a táborban történt incidensekről. Az emberi jogi főbiztos rámutatott: a táborokat titkolózás övezi, ahova nem tudnak riporterek bejutni. 
    Ausztráliát a menedékkérőkkel szembeni nagyon kemény politikája miatt rendszeresen bírálják emberi jogi szervezetek. Az ausztrál haditengerészet ugyanis rendszeresen visszafordítja az illegális bevándorlókat szállító hajókat. Azokat a migránsokat pedig, akiknek sikerül elérniük Ausztrália partjait, a hatóságok a Pápua Új-Guineán lévő manusi, illetve a naurui vagy az indiai-óceáni Karácsony-szigeteken működő táborokban helyezik el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ausztrália azonban még akkor sem engedi a területén történő letelepedést, ha a hatóságok jogosnak találják a bevándorlók menedékjog iránti kérelmét.
    A naurui jelentések közzétételének napján Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy ki fogják vizsgálni ezeket az eseteket. A kormány azonban leszögezte, hogy továbbra sem hajlandó változtatni a bevándorlással kapcsolatos politikáján.