Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-08-10 14:03:29

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    A mérsékelt éghajlati övezetben is ritkán látott, mintegy 5000 km hosszúságú, hullámzó frontrendszer szeli ketté Európát. A front helyzete szerda hajnalban nagyjából az Arhangelszk-Varsó-Bécs-Milánó-Lisszabon tengely mentén húzódott, a legaktívabb szakasza pedig az Alpok környékén illetve Lengyelországban tevékenykedett. Az Alpok torlasztó hatásának következtében Ausztriából nagy területen szerda reggelig 40-70 mm csapadékot jelentettek; s annak ellenére, hogy a Tátrától északra fele annyi eső sem esett, a front mentén borult az idő, és Lengyelországban is ősziesen alacsony felhőalappal és hőmérséklettel találkozhatunk. A front más érdekességet is hozott a kontinensre: a Rhône völgyében viharossá fokozódott a misztrál nevű helyi szél, Portugáliában pedig a korábbi napokban tapasztalt hőhullám után szerda reggelre jelentősen felfrissült a levegő, Spanyolországban pedig zivatarok törtek ki a nyár derekán - ami a mediterrán területeken egyáltalán nem jellemző augusztusban. E frontvonaltól keletre és délre sok a napsütés, 30 fok körüli vagy e feletti hőmérséklet jellemző, csak a Kelet-európai-síkságon van kissé hűvösebb, ahol jóval több a gomolyfelhő. Ezzel szemben Európa északnyugati felén változékony, hűvös, a Norvég- és az Északi-tenger környékén szeles az idő, a csúcshőmérséklet a Benelux-államokban, Dániában és Skandináviában általában 20 fok alatt marad, sőt Norvégia partvidékén a 15 fokot sem éri el. A frontrendszer csütörtök estig a Kárpát-medencén is átvonul, mögötte a keleti területeken is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------

    Szerdán a kevésbé felhős keleti területeken is megnövekszik a felhőzet. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben sokfelé elered az eső, az Alföldön szórványosan alakulnak ki szélerősödéssel és intenzív csapadékkal kísért záporok, zivatarok. Éjszaka a csapadékzóna kelet felé mozdul, kissé megerősödik, emiatt a déli és a keleti megyékben várható nagy területen további eső, zápor, este néhol még zivatar, miközben nyugat felől szakadozik a felhőzet. Csütörtökön kezdetben még nagy területen erősen felhős, a keleti országrészben borult idő várható, határozott felhőzet-csökkenés délutántól kezdődik a Dunántúlon, ahol hosszabb időre kisüt a nap, és számottevő csapadék sem valószínű. A keleti országrészben kora délutánra fokozatosan megszűnik az eső, majd elsősorban az Ózd-Túrkeve vonal mentén újabb intenzív záporok alakulnak ki. Az északi, északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Gyengébb légmozgás szerdán a keleti megyékben, csütörtökön a Duna-Tisza köze északi felén várható, de délutántól lassan mindenütt mérséklődik a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 16 fok között; a Dunántúl szélvédett, átmenetileg kevésbé felhős helyein ennél alacsonyabban alakul. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 20 fok körül valószínű.