Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németországban házkutatásokat tartottak feltételezett szélsőséges iszlamistáknál

2016-08-10 10:42:15

 

Házkutatásokat tartottak szerdán a németországi Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokban feltételezett szélsőséges iszlamistáknál.

 

    Sajtójelentések szerint az észak-rajna-vesztfáliai tartományi rendőrség a súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség utasítására Düsseldorfban, Duisburgban és Dortmundban tartott razziát. Az intézkedés három férfi ellen irányul, akikről feltételezik, hogy tavaly január, illetve tavaly július óta tagokat és támogatókat toboroztak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek. Az egyik embert azzal is gyanúsítják, hogy anyagilag és logisztikai segítséggel is támogatta a dzsihadista szervezetet. 
    A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint Düsseldorf úgynevezett Maghreb-negyedében őrizetbe vettek egy embert. 
     Szemtanúk beszámolója alapján Duisburgban egy török nevű utazási irodában is tartottak házkutatást. A Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) információja szerint az iroda tulajdonosa muzulmán hitoktatói tevékenységet is folytat, amelynek során radikális nézeteket terjeszt. Hatására radikalizálódott az a két fiatal is, akik az idén áprilisban megtámadtak egy esseni szikh templomot. A WAZ szerint az önjelölt imámnak szíriai kapcsolatai is vannak.
    Dortmundban is egy hitszónoknál tartottak házkutatást, a németországi szalafista - a radikális iszlám egy irányzata - szubkultúra egyik központjaként számon tartott alsó-szászországi Hildesheimben pedig a Hildesheimi német nyelvű iszlám kör nevű, 2013 óta a tartományi alkotmányvédelmi hivatal megfigyelése alatt álló egyesület vezetőjének több családtagjánál razziáztak.