Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei

2016-08-10 08:04:13

 A fogyasztói árak alacsony színvonalának köszönhetően tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

    A Központi Statisztikai Hivatal kedden publikált, júliusi, mínusz 0,3 százalékos inflációs adatára reagálva kiemelte, hogy a nulla közeli infláció 2014 eleje óta fennáll Magyarországon, ami  azért fontos, mert amikor a bérek statisztikailag 5-6 százalékkal emelkednek, az tényleges emelkedés.
    Felidézte, hogy  éves átlagban a kormány a konvergencia programban 0,4 százalékos fogyasztóiár-emelkedést prognosztizál.
    Kitért arra, hogy az olajárindex önmagában több mint 1 százalékkal járult hozzá az infláció csökkenéséhez. A másik tényező a sertéshús áfájának csökkentése, aminek fontos szerepe van a magyar fogyasztói kosárban, itt szinte a teljes áfacsökkentés a fogyasztók zsebébe került. Hozzátette, a tej és tejtermékek árának mérséklődése is lefelé szorította az árakat, csakúgy, mint az euróövezet alacsony árszínvonala.