Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: idén 46,1 millió forint jut parlagfű elleni védekezésre

2016-08-09 18:58:00

Idén 46,1 millió forintot fordítanak a költségvetésből parlagfű elleni védekezésre - derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdéseire adott írásbeli válaszaiból.

    A parlament honlapján kedden közzétett több miniszteri válasz szerint közvetlen uniós forrás nem áll rendelkezésre parlagfű-mentesítésre, de a Vidékfejlesztési program több alprogramja is közvetett támogatást nyújt a gazdálkodóknak a fenntartható, parlagfű-mentes termesztési módszerek alkalmazására és fejlesztésre.
    A válaszok szerint a tárca kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre, hogy a levegőben csökkenjen az allergiát okozó pollenkoncentráció.
    Kiemelte: az országos tapasztalatok szerint tavaly a parlagfű pollenkoncentrációja az előző évinél kedvezőbben alakult, mivel azzal ellentétben nem érte el a pollenkoncentráció az extrém magas riasztási szintet.
    Tavaly külterületen a földhivatalok 3,5 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek, és 3492 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött foltot derítettek fel. Külterületen 1362 hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelni, és több mint 76 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.
    A miniszter hozzátette: belterületen 57 ezer négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, és közel 3 millió forint bírságot szabtak ki. A parlagfű pollenszámának drasztikus visszaszorítása érdekében az előző évekhez hasonlóan folytatják a munkát, amiben minden földtulajdonos és földhasználó közreműködésére számítanak.
    Közölte: az idén is folytatja az Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság a parlagfű pollen riasztási rendszer kiépítést a szlovákiai állomásadatok integrálásával, illetve a pannon biogeográfiai régióra készülő térkép fejlesztésével.