Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belga belügyminiszter: nem tartozott az Iszlám Államhoz a bozótvágó késes támadó

2016-08-09 17:16:00

 Elszigetelt esetről volt szó, tettét egyedül hajtotta végre, és nem tartozott az Iszlám Állam terrorszervezethez az a támadó, aki a múlt hét végén bozótvágó késsel megtámadott és megsebesített két rendőrnőt Charleroi város rendőrsége előtt - közölte Jan Jambon belga belügyminiszter kedden.

    Noha a belga lapok vasárnapi beszámolói szerint az Iszlám Állam azt közölte, hogy egyik katonája vitte végbe a merényletkísérletet, a belga belügyminiszter szerint az eddigi vizsgálatok azt a feltevést látszanak megerősíteni, hogy a támadó nem terrorszervezet tagjaként, hanem magányos elkövetőként, saját okoktól vezérelve cselekedett.
    A belga főügyészség vasárnapi közleményében Khaled Babbouri néven azonosította a támadót, aki kisebb bűncselekmények - hamis papírok és kábítószer-birtoklás - miatt ismert volt a hatóságok előtt, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe.
    A tájékoztatás szerint Babbouri 2012 óta illegálisan élt Belgiumban, mivel korábban kétszer is kiutasították az országból.
     Babbouri szombat délután, arabul kiabálva sebesített meg két rendőrnőt Charleroi rendőrsége előtt.
    A bozótvágó késsel hadonászó férfi Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira. Az egyik rendőrnő könnyebben sebesült meg, a másiknak az arcán és a nyakán mély vágásokat ejtett a támadó.
    A két rendőr segítségére sietett egy kollégájuk, aki kézifegyverével a támadóra tüzelt, és eltalálta a mellkasán és a combján. Babbouri a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.