Emma napja van. | 2024.04.19

Trump republikánus elnökjelölt elutasította párttársai bírálatát

2016-08-09 17:01:00

Elutasította Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt kedden a volt republikánus tisztségviselők részéről előző nap őt ért bírálatokat.

        Egy nappal a bírálatokat megfogalmazó nyílt levél megjelentetése után Donald Trump válaszolt, és bajkeveréssel vádolta meg bírálóit. "Ezek az emberek tették tönkre az Egyesült Államokat" - írta Twitter-bejegyzésében az elnökjelölt, hozzátéve, hogy elnökjelöltségével a washingtoni bennfentesek ellen indul, csakúgy, mint tette azt az előválasztásokon is.         Hétfőn Susan Collins, az északkeleti Maine állam republikánus szenátora a The Washington Post című lapnak írt cikkében közölte, hogy az ősszel nem szavaz Trumpra, a The New York Times pedig internetes kiadásában késő délután hozta nyilvánosságra azt a nyílt levelet, amelyben külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó ötven szakember bírálta és nevezte alkalmatlannak a republikánus elnökjelöltet.
    A nyílt levél aláírói között olyan ismert személyiségek vannak, mint Michael Hayden, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója volt; John Negroponte, aki hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter lett. Aláírta a nyílt levelet Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke, Tom Ridge és Michael Chertoff, két korábbi republikánus belbiztonsági miniszter; Eric Edelman, Dick Cheney alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója vagy például Robert Blackwill és James Jeffrey, George W. Bush elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának két stratégája.
    A nyílt levél jelzi a Republikánus Párton belüli, elsősorban a nemzetbiztonsággal foglalkozó szakemberek körében Trump elnökjelöltségével kapcsolatban változatlanul meglévő megosztottságot.
    Trump a Fox televízió kedd reggeli műsorának nyilatkozva azt fejtegette, hogy a nemzetbiztonsággal foglalkozó volt tisztségviselők azért fordultak ellene, mert a kampányában nem tartott igényt a szolgálataikra. "Szerettek volna részt venni a kampányban, de egyiküket sem kértem fel, egyikük sem érdekel" - fogalmazott az elnökjelölt. "Nézzék csak meg,hol tart most az ország... nézzék meg a védelmi politikánkat, azt a zűrzavart, amelyben vagyunk" - mondta Trump.
    Nyilatkozott a Fox televíziónak Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Trump szoros szövetségese is. Szerinte a nyílt levelet aláírók "azok az emberek, akik az elmúlt nyolc-tíz-tizenkét évben irányították a külpolitikát, s az amerikai nép már kimondta az ítéletet róluk" - fogalmazott Giuliani. S leszögezte: "az emberek szerint Amerika rossz irányba halad, s ezek az emberek vitték rossz irányba".