Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő: a rendszeres mozgás segít a visszérbetegség kezelésében

2016-08-09 09:15:40

 

A rendszeres mozgás, még az egyszerű járás is sokat segít a visszérbetegség kezelésében - közölte a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

 

    Pécsvárady Zsolt elmondta, hogy bár a betegség nagyrészt öröklődő, életmódbeli változtatásokkal és orvosi beavatkozásokkal enyhíthető. A lábszárizom fejlesztésén túl gyógyszeres lehetőségek, valamint rugalmas harisnya viselése is segíthet ebben - tette hozzá.
    Kiemelte, hogy a nők inkább érintettek, ennek hormonális és érfalszerkezeti okai egyaránt vannak, és a többszöri szülés szintén növeli a kóros állapot kialakulásának kockázatát.
    A visszérbetegség kezdetben csak enyhe, esztétikai tünetekkel jár, később azonban komoly szövődményei lehetnek. Nehezen gyógyuló fekély keletkezhet a lábon, sőt vérrög jöhet létre a szervezetben, amely akár halált is okozhat.
    Visszerei mindenkinek vannak, ezek gondoskodnak arról, hogy a testrészekhez szállított vér visszajusson a szívbe. A visszérbetegség akkor jelentkezik, ha ezeknek a vénáknak elgyengül az érfala és így kiszélesednek, vagy ha károsodnak a billentyűk - közölte Pécsvárady Zsolt.