Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: nem a szolidaritás a legfontosabb, hanem a biztonság

2016-08-09 06:27:28

 

Nem a szolidaritás a legfontosabb, hanem a biztonság - reagált Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna keddi adásában Jean-Claude Juncker előző napi lapinterjújára. 

 

    Az Európai Bizottság elnöke egy német lapinterjúban a "kvótaszabályozásról" azt mondta, hogy az a szolidaritás elvén alapul, azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a "menekültdrámával", és a bizottság a "szerződések őreként" köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.
    Bakondi György arról is beszélt, hogy a kvótanépszavazásnak komoly üzenete van Európa számára is. Véleménye szerint a voksolás demokratikus döntési fórum, politikai üzenete van, Magyarországnak pedig kötelessége, hogy az eredmény alapján az elfogadott álláspontot megjelenítse a magyar jogrendszerben, és képviselje az európai tárgyalásokon.     
    A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felidézte: Magyarország újszerű megoldásokat alkalmaz az illegális bevándorlás megfékezésére, ezek közé tartozik a műszaki akadályrendszer, amely nélkül "nem lehetne feltartóztatni az emberáradatot", de ide sorolhatóak a jogszabály-módosítások, továbbá a katonák és rendőrök jelenléte a határ mentén.
    Bakondi György az őszi időszak egyik nagy kérdésének nevezte, hogy történik-e változás az Európai Unió álláspontjában. Szerinte erre van esély, amelyet azzal indokolt, hogy egyre több ország kezdett határőrizeti tevékenységet.