Ervin napja van. | 2024.04.26

Új közös projektekről döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport

2016-08-05 16:35:00

 Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel pénteken. 

    Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos főállatorvos vezette delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre. 
    A közlemény szerint a találkozón a felek áttekintették a thai-magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés aktuális helyzetét is, valamint megvizsgálták a további együttműködés lehetőségeit. 
    A hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításán túl megállapodás született arról is, hogy a mezőgazdasági öntözés, valamint az állattenyésztés területén folytatódik az elmúlt években is aktív együttműködés a magyar és thai intézetek között. Mind a szarvasmarha-tenyésztésben elért magyar eredmények, mind az akvakultúrás együttműködésre vonatkozó elképzelések meghatározóak lehetnek a körvonalazódó közös munkában - tették hozzá. 
    Bognár Lajos helyettes államtitkár a munkacsoport ülése alkalmával üdvözölte az egy hónapja lezajlott thai auditot, amely során a thai fél a magyar állategészségügyi rendszert tekintette át a naposbaromfik, keltetőtojás, kacsa- és libamáj előállításban. A munkacsoport jegyzőkönyvében a felek megállapodtak abban, hogy a magyar termékek exportjához szükséges engedélyezési folyamat következő lépéseként a thai fél két héten belül megküldi az országos főállatorvosnak az előzetes jelentést.