Emma napja van. | 2024.04.19

Csökkent a Mol eredményessége a második negyedévben

2016-08-05 06:42:40

 

Tíz százalékkal alacsonyabb, 160,1 milliárd forint tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el a Mol-csoport 2016 második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, de még így is felülmúlta az elemzői várakozásokat - derül ki a társaság által a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közölt adatokból.

 

    Elemzők 158,8 milliárd forint negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.     A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az idei első fél évben elért tisztított EBITDA 9 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában elért 304,5 milliárd forintnál.     A második negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 181,5 milliárd forintot ért el, ami 7 százalékkal alacsonyabb az előző év második negyedévi bázisánál.     Az értékesítés nettó árbevétele 913,7 milliárd forint volt április-júniusban, ami 19 százalékkal alacsonyabb a 2015. második negyedévi 1129 milliárd forinthoz képest. Az első hat hónapban a vállalat 21 százalékkal kevesebb, 1613 milliárd forint nettó árbevételt ért el, mint egy évvel korábban.
    A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol-csoport továbbra is jó úton jár, és az első fél éves eredményeket alapul véve az olajkonszern bízik abban, hogy az éves tiszta EBITDA eléri a korábban kitűzött 2 milliárd dollár feletti 2016-os célt. A kutatás-kitermelés (upstream) üzletággal kapcsolatban megjegyezte, hogy három szénhidrogén találatot is elért a vállalat Pakisztánban, valamint továbbhaladt a kitermelést növelő programmal, a szervezet-átalakítással és a költségcsökkentéssel. Hozzátette: a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág petrolkémiai és kiskereskedelmi tevékenységével sikeresen ellensúlyozta a finomítói árrések csökkenésének hatását.
    Simola József, a Mol-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint a harmadik negyedév után ismét pozitív eredményekről számolhat majd be az olajipari vállalat. Video-kommentárjában közölte azt is, hogy a Barátság/Adria vezetékek felújítása után tovább folytatódott a kőolaj-ellátás diverzifikálása, a pozsonyi finomító pedig sikeresen feldolgozta az első kurd olajszállítmányt, amely az Adriai-tenger felől érkezett.
    Az első fél éves adatok alapján az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 20 százalékkal kisebb lett tavalyihoz képest, 90,8 milliárd forintot ért el, ugyanakkor negyedéves alapon ez 15 százalékkal magasabb eredmény. Az EBITDA első fél éves eredményét a jelentésben elsősorban a csökkenő nyersanyag-árakkal indokolta a Mol, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni a 8 százalékos termelésnövekedés, a 13 százalékkal alacsonyabb kitermelési költségek és az alacsonyabb kutatási költségek.     A downstream üzletág "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült első fél éves EBITDA-ja 209 milliárd forint lett.     A jelentés alapján a beruházások és befektetések 2016-os értéke 126 milliárd forintot ért el a második negyedév végére, ami egy év alatt 30 százalékos növekedés, azonban a második negyedévi beruházások és befektetetések összege 22 százalékkal alacsonyabb a tavalyi azonos időszakhoz képest.     A Mol-csoport 212,2 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első fél évben, ami 16 százalékkal magasabb a 2015-ös azonos időszaki értéknél.     Az idén a második negyedévében, a nettó adósság kismértékben, 672 milliárd forintra nőtt, a nettó eladósodottság (gearing) 27,8 százalékra változott. A Mol 2016 második negyedévében 55 milliárd forint osztalékot fizetett.     A gáz midstream (gázszállítási üzletág) az idei második negyedévben 20 százalékos csökkenést könyvelt el - a 8,3 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján -, az egy évvel korábbi 10,3 milliárd forinthoz képest. A jelentés szerint a csökkenő eredmény elsősorban a magyar szabályozói környezet változásának következménye.     A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 17 155 forint volt, míg az elmúlt egy évben 17 895 és 11 900 forint között mozgott.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó